Vissers in crisisberaad over de toekomst van de kottervloot

© ANP

Katwijk

Een ’kleine’ passage in de resolutie over biodiversiteit - waarover het Europees Parlement vorige week stemde - leidt nu tot grote zorgen onder Nederlandse kottervissers. Ze vrezen op termijn het einde van de Nederlandse kottervloot en van zo’n 80 procent van alles visserij in Europa.

In het Europese beleidsdocument staat dat bodemberoerende visserijactiviteiten moeten worden ’uitgefaseerd’. ,,We zijn erdoor overrompeld’’, zegt Dirk Kraak, de voorman van de actiegroep van Noordzeevissers Eendracht Maakt Kracht.

Hij voert crisisoverleg met een groep vissers vanuit verschillende vissersplaatsen. ,,We zijn het nu gewoon zat, want naast de stemming van het Europees Parlement loopt er ook nog een Noordzee overleg, waarbij de vissers zijn afgehaakt omdat er te weinig toekomstperspectief voor hen is op zee.’’

De zorgen zijn groot, aldus Kraak. Over de door hem belegde bijeenkomst: ,,In de ogen van mijn broeders was de wanhoop te lezen, hun vertrouwen in de politiek is weg. Ik zag het ook al eens eerder in 2019 toen het pulsverbod werd afgekondigd door de Europees Unie.’’ Hij roept op tot eenheid onder de vissers, in Europa maar ook in Nederland.

,,De visserij is erg verdeeld en dat speelt ons parten. We moeten samen optreden om toekomst voor de visserij te bevechten.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.