Wat als je je kind betrapt met sterke drank?

© Foto Jos Schuurman

Joyce van der Meijden gaat elke week een nieuwe opvoeduitdaging aan. Deze week: Mijn kind is betrapt met een fles sterke drank. Heb je zelf een opvoedprobleem? Mail deze naar vrij@mediahuis.nl

’De moeder van een vriend van mijn zoon heeft onze dertienjarige kinderen betrapt met een fles wodka’, schrijft Annemarie. Ze is zich een ongeluk geschrokken. ’Die andere ouders waren eerder thuis dan gepland en onze kinderen zaten te drinken in de tuin. Na flink aandringen hebben ze opgebiecht de fles te hebben gekocht van een zogenaamde wodkakoerier.’

Annemarie is blij dat de ouders van het vriendje haar hebben gebeld. Ze is meteen naar ze toe gegaan. „Het was echt hun allereerste slok alcohol, zo bezworen de jongens ons.” Annemarie twijfelt. „Ik heb onze zoon niet eerder betrapt op een grote leugen dus ik wil hem graag geloven. Hoe kan ik het gesprek met hem aangaan? Of beter, hoe kan ik hem behoeden voor meer alcohol?”

Een puber betrapt met sterke drank, puberexpert Marina van der Wal kijkt er niet van op. Hoewel ze dertien jaar wel erg jong vindt. „Om aan een wodkakoerier te komen moet je met mensen gepraat hebben die weten van het bestaan van zo’n koerier. Wodka is bovendien een drank die vaak wordt gedronken door jongeren omdat je het niet ruikt. Dit is dus geen impulsieve actie, deze kinderen hebben dit voorbereid. Dat is zorgelijk, zeker op deze leeftijd.”

Toch adviseert ze ouders om hun kinderen bij zo’n eerste ontdekking op hun blauwe ogen te geloven. „Daarna is het overigens wel klaar met de naïviteit. Dan ben je als ouder voorbereid. Je weet dat je kind op zoek is naar dit type avontuur.”

Marina adviseert ouders om vooral heel duidelijk te zijn over de gevolgen. „Tieners leren niet alleen van hun fouten maar ook van de consequenties daarvan. ’We kiezen er deze keer voor om je te geloven. Wanneer je ons vertrouwen weer beschaamt zijn dit de consequenties.’ Afhankelijk van het type kind geef je aan dat hij een volgende keer bijvoorbeeld een week zijn controller kwijt is, of dat hij twee weken niet met zijn vrienden mag afspreken. Helaas betekent dit overigens wel dat jij als ouder in dat geval ook thuis bent om hem te controleren. Natuurlijk wordt er sowieso nooit rekening gehouden met katers. Dus na een brakke avond staat de wekker om acht uur en er wordt gewoon gesport.”

Marina vindt het heel goed dat deze ouders meteen de andere moeder hebben betrokken en samen met hun kinderen in gesprek zijn gegaan. „Dat is echt een grote pluim waard. Het is heel belangrijk dat ouders in dit soort situaties samen optrekken en regels vaststellen. De omgeving bepaalt namelijk grotendeels of die kinderen wel of geen alcohol drinken. Dat zijn overigens niet alleen vrienden maar ook sportteams en broers en zussen. Gelegenheid is een belangrijke factor in de keuze om te gaan experimenteren met alcohol. Daar hebben ouders een grote rol in.”

Natuurlijk zijn er altijd ouders die makkelijker denken over alcoholgebruik dan anderen. Maar aangezien deze jongens dertien zijn acht Marina de kans groot dat deze ouders op dit moment op één lijn zitten. „Het helpt wanneer voor alle vrienden dezelfde consequenties gelden. Zo stel je een duidelijke grens.”

Veel ouders zijn bang dat pubers stiekem gaan drinken en doen daarom concessies met betrekking tot hun eigen regels. Hoe ziet Marina dat? „Liegen hoort bij de pubertijd. Ze doen dat vaak omdat ze hun ouders niet willen teleurstellen. Dat mag echter geen reden zijn om niet heel duidelijk te zijn in wat je als ouder wel en niet wil.”

„In het algemeen vinden ouders het best moeilijk om consequent te zijn”, stelt Marina. „We hebben nogal eens de neiging om het gedrag van kinderen te vergoelijken. We snappen dat ze willen experimenteren en dat is ook belangrijk. Streng zijn betekent vaak ook hommeles in de tent. Dat heeft niet iedereen ervoor over. Maar de negatieve gevolgen van alcohol op de korte en lange termijn zijn inmiddels zo duidelijk, je moet als ouder optreden.”

Naast duidelijke regels en consequenties is het volgens de puberexpert vooral belangrijk om te onderzoeken waarom er wordt gedronken. Het kan zijn dat ze alcohol gebruiken om nare gevoelens te onderdrukken. Ze adviseert deze ouders om door te vragen bij hun kind waarom ze alcohol gebruiken.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.