Kookavonden om eenzaamheid internationale studenten aan te pakken is beste project: ’Schrikbarende cijfers’

Tijdens de finale mochten studententeams een idee pitchen om Leidenaren gezonder te maken.
© Foto Taco van der Eb
Tijdens de finale mochten studententeams een idee pitchen om Leidenaren gezonder te maken.
© Foto Taco van der Eb
Tijdens de finale mochten studententeams een idee pitchen om Leidenaren gezonder te maken.
© Foto Taco van der Eb
1/3
Leiden

Een plan om kookavonden te organiseren waar internationale studenten contact kunnen leggen, is vrijdagmiddag verkozen tot de winnaar van de eerste editie van Project071. Tijdens de finale mochten studententeams ideeën pitchen om Leidenaren gezonder te maken. Het winnende team mag het plan deze zomer uitvoeren onder begeleiding van innovatiebureau PLNT.

Ruim de helft van de internationale studenten in Leiden voelt zich eenzaam, zeventig procent beoordeelt zijn of haar sociale leven met een onvoldoende. Die schrikbarende cijfers kwamen voort uit onderzoek van winnaressen Emma Oosterink (22) en Iona Busstra (23). Kookavonden waar internationale en Nederlandse studenten elkaar kunnen ontmoeten, moeten die getallen terug gaan dringen.

Oosterink en Busstra, die lid zijn van studentenvereniging SSR, hoefden niet lang over een onderwerp na te denken. Oosterink: „Ik doe een internationale studie en ik zag daar al langer dat studenten zich eenzaam voelen. Iona heeft in het buitenland gestudeerd, en heeft zelf ervaren hoe het is om ergens alleen aan te komen.”

Gezellig

Oosterink en Busstra denken bovendien dat het probleem door de coronacrisis nog groter is geworden. „Studenten die al eenzaam waren, zijn het nu nog meer. Het is tijd dat er iets aan gedaan wordt. We hebben voor koken gekozen omdat het een gezellige activiteit is, waarbij de internationale studenten iets uit hun eigen cultuur kunnen maken.”

Project071 is georganiseerd door de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PkvV), Student en Stad en de Leidse studentenverenigingen, met het achterliggende idee om studenten iets terug te laten doen voor de stad. De beste drie plannen werden tijdens de finale beoordeeld door wethouder Paul Dirkse, PLNT-directeur Sjoerd Louwaars en ondernemer Stefan Ellenbroek.

Internationale stad

„We vonden alle onderwerpen heel goed, maar het probleem van eenzame studenten is zó urgent”, zegt Dirkse. „Als jury schrokken wij enorm van de cijfers die jullie noemden. Leiden moet een internationale stad zijn, en niet een stad waar studenten vereenzamen. Dit moet echt aangepakt worden.”

Oosterink: „We zijn súperblij dat we hebben gewonnen, maar ook wel een beetje verrast. De afgelopen vijf weken hebben we hier heel hard aan gewerkt. Waarschijnlijk beginnen we eerst op onze eigen vereniging, om te zien of het aanslaat. Ook hopen we samenwerkingen aan te kunnen gaan met initiatieven die hetzelfde probleem willen aanpakken.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.