Zeker zes huizen in Leersum onbewoonbaar na noodweer

ANP Producties | Bron: ANP

Zeker zes huizen in Leersum zijn voorlopig niet bewoonbaar na het noodweer van vrijdag. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht hebben de woningen ernstige schade opgelopen door omgewaaide bomen of weggewaaide dakpannen. De totale schade in de plaats op de Utrechtse Heuvelrug loopt naar schatting in de miljoenen, maar het Verbond van Verzekeraars kon daar zaterdagochtend nog niets over zeggen.

Eerder op de dag schatte de veiligheidsregio nog dat het om zo'n tien tot twintig woningen ging, maar dat aantal is nu naar beneden bijgesteld. De gemeente Utrechtse Heuvelrug komt later zaterdag met een definitief aantal. De bewoners hebben onderdak gezocht bij familie, vrienden of kennissen.

De ravage in de plaats is enorm, aldus de woordvoerder. "Je weet niet wat je ziet. In een straat zijn bijna alle bomen omgewaaid." Het is volgens hem aan de verzekeraars om de exacte schade te bepalen.

Gewonden

Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis. "Je mag van geluk spreken dat er niet meer gewonden zijn gevallen", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio. De gewonden liepen volgens hem vooral snij- en schaafwonden op. Opvallend zijn ook de plekjes op de huid die de grote hagelstenen hebben veroorzaakt.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft zaterdagochtend een telefoonnummer geopend (06-28110575) waar mensen vragen kunnen stellen over schade aan hun huis en de afhandeling daarvan. Bij sport- en cultuurcentrum De Binder, dat dienst doet als opvanglocatie, hebben zich volgens de veiligheidsregio al tientallen mensen gemeld met vragen over afhandeling van de schade.

Windhoos

Of er daadwerkelijk sprake is geweest van een windhoos, is nog niet duidelijk. "We spreken daar nu wel van, maar het KNMI moet daar onderzoek naar doen", zegt de veiligheidsregio.

De natuurgebieden bij Leersum zijn afgesloten, omdat de situatie er door de windvlaag levensgevaarlijk is. "De verwachting is dat het nog wel een week duurt voordat de situatie in het bos weer veilig genoeg is."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.