Bibliothecaris Storm van Leeuwen van Kasteel Duivenvoorde benoemd tot ridder

De tot Ridder benoemde Irene Storm van Leeuwen, samen met haar trotse man Jan.
© Foto Kasteel Duivenvoorde
Voorschoten

Vanwege de afronding van de inventarisatie van ’een zeer rijke verzameling boeken’ van Kasteel Duivenvoorde is bibliothecaris Irene Storm van Leeuwen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Nadine Stemerdink reikte haar in het kasteel de koninklijke onderscheiding uit.

De boeken die zij inventariseerde variëren van vijftiende eeuwse handschriften tot literatuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze ’unieke adelsbibliotheek vertelt het verhaal van bijna achthonderd jaar bewoning.

Storm van Leeuwen zette zich ruim vijfentwintig jaar vrijwillig in voor de collectie Duivenvoorde in het algemeen en voor de adelsbibliotheek in het bijzonder. Ook gaf ze rondleidingen door het kasteel in vier verschillende talen. Ze was opleider van meer dan twintig nieuwe gidsen.

Haar onderzoek naar de herkomst van de collectie en de verzameldrift van de verschillende bewoners maakte ze toegankelijk voor verder onderzoek. Diverse artikelen en boeken kwamen van haar hand, waaronder ’Reislustige Zeeuwse Regenten’ (2017) en ’Zeeuwse regenten in Parijs’ (2020).

Dit alles is voor Duivenvoorde en voor de boekhistorische wereld van onschatbare waarde, aldus de burgemeester in haar toespraak.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.