Duitsland verdenkt Russische wetenschapper van spionage

De Duitse justitie heeft een Russische wetenschapper opgepakt die in de Bondsrepubliek bij een universiteit als onderzoeksassistent werkt en voor Rusland zou spioneren. De man, Ilnoer N., is vrijdag gearresteerd, meldden federale aanklagers in Karlsruhe maandag.

Ilnoer N. heeft volgens de aanklagers tussen oktober 2020 en juni 2021 minstens drie keer gevoelige informatie doorgespeeld aan een lid van de Russische geheime dienst. Hij zou daarvoor telkens geld hebben gekregen. N. werkte op de niet bij naam genoemde universiteit op de afdeling natuurwetenschappen en technologie.

Deze spionagezaak is een van de vele gevallen in Europa. Eind mei zette Italië nog twee Russische diplomaten het land uit. Dit gebeurde nadat een kapitein uit de Italiaanse marine geheime documenten had gelekt naar een medewerker van de Russische ambassade in ruil voor geld. De Italiaanse marinemedewerker is opgepakt.

In december vorig jaar moesten twee Russische diplomaten Nederland verlaten omdat ze zich bezighielden met spionage in de Nederlandse hightechsector. Het tweetal werkte voor de buitenlandse inlichtingendienst SVR van Rusland. Volgens de AIVD bracht de spionagezaak "zeer waarschijnlijk" schade toe aan de organisaties waar de Russische informanten actief waren. De Russen hadden interesse in informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.