Hup Holland. Hup Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet | commentaar

GerBen van ’t Hek

Het was een inspirerende campagne die de Europese voetbalbond in aanloop naar het EK lanceerde. Snel geschoten video’s, een hippe site en de hashtag #EqualGame. De boodschap: voetbal is voor én van iedereen. Inhoudslozer bleek symboliek alleen zelden.

De UEFA-oproep voor inclusiviteit binnen en buiten de lijnen klonk ferm met #EqualGame. Alleen weet iedereen nu wat de fonkelende boodschap werkelijk betekent: een laagje marketingchroom. Zoveel werd pijnlijk duidelijk na de weigering om regenboogkleuren op het stadion in München te projecteren om daarmee de internationale afkeur van de antihomowetgeving in Hongarije te ondersteunen.

Pinkwashing kun je de houding van de UEFA noemen. Met de mond principes belijden maar in de praktijk diezelfde principes opzij schuiven. Na het tenenkrommende rechtpraatstatement - inclusiviteit is belangrijk, alleen niet als er politiek mee wordt bedreven - waren de Europese voetbalbobo’s definitief af.

Meer respect verdienen daarom het Nederlands elftal en de KNVB. Samen hebben ook zij een eigen campagne: #OneLove. Gestart nadat Ahmad Mendes Moreira, een speler van Excelsior, racistisch werd bejegend. Vanuit de antiracisme versnelling schakelt Oranje nu echter soepel door naar het opkomen voor homorechten.

Een subtiel regenbooghartje zat er al in het #onelove-logo en dat wordt zondag in Boedapest om de bovenarm gedragen door aanvoerder Gini Wijnaldum: ’We willen graag laten zien dat echt iedereen erbij hoort’. Wijnaldum verzocht, bescheiden, zijn rol niet te groot maken, maar toonde zich ondertussen wel een vastberaden rolmodel. Precies het deuntje van #equalplay maar dan niet vals.

Dat zondag een oranje gloed door Boedapest trekt, is zeker. Dat het legioen rond het duel met Tsjechië een statement zal maken tegen het homo-onvriendelijke klimaat in Hongarije kun je óók uittekenen. Het past bij de gretige volksaard om anderen terecht te wijzen.

En in dit geval zeker niet onterecht. Maar neem dat rechtvaardigheidsgevoel dan vervolgens ook terug mee naar huis. Want zolang homo’s niet in elke wijk hand in hand over straat durven valt hier ook heel wat te winnen. Daarom: Hup Holland. Hup Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.