Welke renner bezorgde mij 26 jaar geleden in de Tour de France een Van der Poel-momentje? Kenners gezocht! | column [video]

Het was misschien wel het mooiste moment van deze Tour de France. Matthieu van der Poel die zijn bidon aan een jongetje langs de kant geeft. De intense glimlach van het joch raakte elke liefhebber van de sport. Droomden we daar niet allemaal van als kleine jongens en meisjes?

Ik wel. En de droom kwam uit. In 1995, ik was zeven jaar oud, stond ik langs de kant bij een etappe in de Dordogne met mijn vader, zijn beste vriend en diens zoon. Die zoon was een paar jaar ouder dan ik. Bij het voorbijgaan van de reclamekaravaan was hij me steeds te snel af. Hij ving petjes, sleutelhangers, zonnebrillen en frisbees terwijl ik met lege handen achterbleef.

Het moment dat de renners door de smalle straten van het stadje reden, zal ik nooit vergeten. Een explosie van geluid, vreugde en adrenaline. Plots zag ik door de lucht iets mijn kant opvliegen: een voorraadzak van een renner. Zijn gelletjes zaten er zelfs nog in.

Ik was zielsgelukkig. Alle prulletjes van de reclamekaravaan konden me gestolen worden, ik had iets van een wielrenner gekregen. Die renner had mij uitgekozen om zijn tasje aan te geven. Dat wist ik zeker. Maar er was een probleem: wie was deze aardige meneer op de fiets? In de snelheid van het moment had ik niet gezien wie het was.

Gelukkig had mijn vader het tafereel vastgelegd met zijn handycam. Terug in Nederland liet ik het beeld zien aan mijn opa, de wielergoeroe van de familie. Hij bekeek de beelden tientallen keer terug, maar kon het niet ontcijferen.

Toen ik Van der Poel de bidon zag afgeven, kwam het moment weer terug. Ik zou toch wel erg graag willen weten welke renner mij een van mijn mooiste jeugdherinneringen schonk. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de achttiende etappe van 1995, van Montpon-Ménestérol - Limoges. Gewonnen door Lance Armstrong. De renner heeft een blauw truitje aan en is opvallend klein. Bekijk de beelden hieronder. Wie het weet mag het zeggen!

Tips of informatie? Mail naar m.lambers@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.