Nieuwbouw in Voorschoten en Wassenaar? Regenwater zelf opvangen

Marieta Kroft
Voorschoten/Wassenaar

Nieuwe huizen in Voorschoten en Wassenaar mogen hun regenwater niet meer via de regenpijp op het bestaande riool afvoeren. Huis- en vastgoedeigenaren van nieuwbouw moeten een alternatief zoeken voor de gangbare regenpijp.

Dat staat in een nieuwe verordening die de gemeenten Voorschoten en Wassenaar samen met het hoogheemraadschap en het drinkwaterbedrijf hebben opgesteld. Wie iets wil bouwen vanaf 50 vierkante meter, moet bij de aanvraag van de (verbouw)vergunning laten zien dat hij of zij zestig liter regenwater per vierkante meter kan opvangen en verwerken.

De Voorschotense wethouder Erika Spil legt uit: ,,Te veel mensen in Voorschoten krijgen bij ene flinke bui natte voeten. Door bij nieuwbouw het water op te vangen, kan dit beter worden. Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om dit te doen.’’

Het opvangen van regenwater in regentonnen, is zo’n alternatief. Of de bouw van groene daken. Ook helpt het om zo weinig mogelijk tegels in de tuin te hebben. Op de website van Milieucentraal en Rioned staan voorbeelden.

Voorschoten heeft vooral bij hevige regenbuien te maken met riooloverstorten. Rioolwater komt in het oppervlaktewater en dat is slecht voor de vissen. Minder regenwater via het riool maakt de kans op die overstorten kleiner.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.