Leiderdorp past kruising van Zijldijk en Splinterlaan aan

Aad Rietveld
Leiderdorp

Het kruispunt van de Zijldijk en de Splinterlaan, aan de Leiderdorpse kant van de Spanjaardsbrug, wordt op korte termijn aangepast om sluipverkeer over de Splinterlaan te voorkomen.

De belijning op de Zijldijk wordt aangepast om automobilisten die vanuit Leiden over de Spanjaardsbrug rijden duidelijk te maken, dat zij uitsluitend linksaf de Zijldijk op mogen rijden. Bij de ingang van de Splinterlaan wordt ook aan de linkerkant van de weg een bord met een inrijverbod geplaatst, omdat het daar ’beter in het zicht van automobilisten staat’.

Het is allemaal het gevolg van een motie van de lokale partij LPL, die burgemeester en wethouders vroeg bij de ingang van de Splinterlaan weer een verzinkbare paal aan te brengen, of camera’s te plaatsen, om snelverkeer daar onmogelijk te maken of ten minste te ontmoedigen. Volgens Hugo Langenberg van de LPL is het in de huidige situatie ’wachten op ongelukken’ op het drukke kruispunt.

Op de Splinterlaan was tot maart 2020 een bussluis om sluipverkeer onmogelijk te maken. Die werd weggehaald omdat hij stuk was. Het Leiderdorpse gemeentebestuur vond het te duur om een nieuwe te plaatsen. In plaats daarvan werd het ’staartje’ van de laan ingericht als fietspad. Dat is echter zo breed, dat auto’s er wel overheen kunnen. Volgens buurtbewoners gebeurt dat ook af en toe.

B en W blijven erbij, dat camera’s of een verzinkbare paal onnodig dure oplossingen zijn. Wel erkennen zij dat de veiligheid op de kruising niet optimaal is. Zij denken dat met een paar kleine, goedkope maatregelen te kunnen oplossen.

De gemeenteraad ging maandagavond akkoord met de oplossing die het gemeentebestuur voorstelt. Langenberg besloot daarop zijn motie aan te houden, op voorwaarde dat in oktober wordt gekeken of de kleine aanpassingen aan het kruispunt de veiligheid hebben verbeterd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.