CDA wil voor de veiligheid autoverkeer vanuit de Hortuslaan in Sassenheim onmogelijk maken, maar het college wil er vooralsnog niet aan

De uitbreiding van het terras aan de kant van de Hoofdstraat. Auto’s die recht oversteken vanuit de Hortuslaan zijn pas laat zichtbaar.

De uitbreiding van het terras aan de kant van de Hoofdstraat. Auto’s die recht oversteken vanuit de Hortuslaan zijn pas laat zichtbaar.© archieffoto

Sjaak Smakman
Sassenheim

Het college wil er vooralsnog niet aan, maar het CDA vindt toch echt dat vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid autoverkeer vanuit de Hortuslaan naar de Kerklaan onmogelijk gemaakt moet worden.

De veiligheid van het kruispunt Hoofdstraat-Kerklaan-Hortuslaan, in hartje centrum van Sassenheim, staat al jaren ter discussie vanwege de drukte en de onoverzichtelijkheid. Dat laatste is er volgens CDA-raadslid Sybrinne de Vries nog slechter op geworden door de uitbreiding van het terras van Italiaans restaurant Da Tano. Automobilisten die vanuit de Hoofdstraat (verplicht) linksaf de Kerklaan in draaien, kunnen auto’s die vanuit de Hortuslaan recht oversteken naar de Kerklaan, nu nauwelijks zien aankomen.

Plaatsing bloembakken

De Vries stelde daarom vorige maand in de commissie ruimte voor om dat recht oversteken vanuit de Hortuslaan onmogelijk te maken met een paar bloembakken, zoals ook iets verderop op de Hoofdstraat al een tijd geleden is gedaan. Daarmee loopt de gemeente alleen maar een stukje vooruit op de centrumplannen: met de komst van de nieuwe Hoogvliet houdt de Hortuslaan immers op te bestaan.

Wethouder Marlies Volten zegde toe ernaar te kijken, maar is niet van plan dat nu al te gaan doen. Ambtenaren van de gemeente hebben naar de situatie gekeken en vinden dat de tijdelijke uitbreiding van het terras om het restaurant tijdens de coronabeperkingen wat meer armslag te geven een ’prima tijdelijke maatregel’ is.

Groter terras

Als het terras weer teruggaat naar de normale afmetingen, kunnen de bloembakken die samen met hekken de afscheiding vormen daar wel blijven staan, denken ze, in afwachting van de uitvoering van de centrumvisie. Overigens vindt ook De Vries het op zich prima dat Da Tano net als andere horecagelegenheden in de gemeente vanwege corona tijdelijk een groter terras mag neerzetten.

Maar de veiligheid moet dan wel gewaarborgd zijn, voegt ze daar meteen aan toe. „In het weekeinde voordat ik er vragen over stelde is er nog een ongeluk gebeurd en ik zie zelf regelmatig dat het daar maar naar net goed gaat”, aldus de Vries. Zij ziet ook niet in waarom je niet vooruitlopend op de uitvoering van de centrumvisie alvast deze gevaarlijke situatie zou kunnen aanpakken.

Volgens de huidige planning moet de herinrichting van de kruising en het Kerkplein ergens tussen volgend jaar en 2024 zijn beslag krijgen. Voor die herinrichting in drie fasen heeft de gemeente 1,6 miljoen uitgetrokken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.