Nog onbekend wanneer corona-ademtest in gebruik wordt genomen

ANP Producties | Bron: ANP

Het is nog de vraag of de ademtesten voor het coronavirus, die aanvankelijk veelbelovend leken, in de praktijk wel bruikbaar zijn. De koepel van de GGD'en werkt nog aan een onderzoek naar de tests, en het ministerie van Volksgezondheid wil voor die tijd niet zeggen of ze gebruikt kunnen worden. Volgens de Volkskrant lijken de tests nog deze week te sneuvelen, maar dat is volgens zowel het ministerie als de GGD ongewis.

"We zijn het nog aan het voorbereiden om deze testmethode in te kunnen zetten. In de fase waar we nu inzitten verzamelen we nog data om vervolgens te verwerken in een adviesrapport dat wordt voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid", zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR. "Uiteindelijk zal het ministerie een besluit nemen over de inzet van deze ademtests". Het ministerie zegt in afwachting te zijn van een "robuuste verificatie", en daar niet voor niets om gevraagd te hebben.

De Volkskrant schrijft donderdag op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten in handen van de krant, dat de ademtestapparaten in de praktijk niet naar behoren werken. Volgens de krant heeft VWS 1800 apparaten besteld, ter waarde van miljoenen tot tientallen miljoenen euro’s. Het ministerie kan dat desgevraagd niet bevestigen. Of de meeste in de opslag staan, zoals de krant meldt, kan de GGD GHOR evenmin zeggen.

Dubbel testen op proeflocaties

Volgens de GGD-koepel worden op drie locaties proeven gedaan met de ademtests. "Er wordt dubbel gedraaid, dus er worden bij mensen ook nog steeds PCR-testen afgenomen. Met enkel een ademtest wordt nog niet volstaan", aldus de zegsvrouw.

Half april ging de brancheorganisatie er nog van uit dat de ademtest in het tweede kwartaal op zo'n 65 locaties ingevoerd zou worden. De test is ook enige tijd gebruikt in Amsterdam, maar werd vervolgens weer uit de roulatie gehaald vanwege twijfels over de betrouwbaarheid. Dat is niet de uitkomst waarop was gehoopt, zegt het ministerie nu. "Het gaat niet zoals we graag willen."

Zolang de betrouwbaarheid van de test onzeker is, wordt hij niet ingezet, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Ook niet voor bijvoorbeeld Testen voor Toegang.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.