Nederlandse hockeyers zijn knetterfit, zegt Jorrit Croon. ’En in Spanje was het meer dan veertig graden dus we zijn ook gewend aan de warmte’

Jorrit Croon.
© foto UNITED PHOTOS/Koen Suyk

Diverse regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan hockeyer Jorrit Croon.

Nadat ik met het Nederlands team de EK in Amstelveen had gewonnen, genoot ik van een korte vakantie. Na die break ging het vizier volledig op Oranje en de Olympische Spelen. Zaterdag 24 juli, spelen wij onze eerste groepswedstrijd tegen België, direct een kraker.

Het plan was om voorafgaand aan Tokio een trainingskamp te hebben in Seoul. Dat ging, niet echt verrassend, vanwege corona niet door. We hebben in Nederland vervolgens pittig getraind en zijn knetterfit. De trainingen verliepen deels in zogenoemde klimaatkamers, om te wennen aan de hitte en hoge luchtvochtigheid die we in Japan gaan tegenkomen. We stonden ook eerder op en gingen vroeger naar bed en zaten iedere dag in de sauna. Mijn lichaam reageerde hier goed op. Het is wel belangrijk om de vochthuishouding in de gaten te houden. Ik ben nog nooit in Japan geweest, maar heb wedstrijden gespeeld in landen zoals Maleisië. De omstandigheden daar zijn vergelijkbaar met die in Tokio.

Afgelopen week was ik met Oranje in Spanje. Tijdens het verblijf daar hebben we opnieuw hard getraind en twee oefenpotjes gespeeld tegen het gastland. Twee oefenwedstrijden tegen Argentinië gingen niet door. Drie keer raden waarom niet. In Spanje was het soms veertig graden of meer, dus wennen aan hoge temperaturen was ook daar aan de orde. Vrijdag zijn we teruggevlogen naar Nederland en we hebben de nacht doorgebracht in een hotel op Schiphol. Vandaag zijn we vertrokken naar Japan.

De sfeer in de ploeg is prima. Ik merk dat er een gezonde spanning leeft. Inmiddels weten we dat in Tokio vanwege corona geen publiek aanwezig is bij de wedstrijden. Jammer, want eigenlijk horen alle duels voor volle tribunes gespeeld te worden. Maar ik ben met dergelijke randzaken niet bezig. Ook niet met het nieuwe seizoen met Bloemendaal, dat snel na de Spelen begint. De focus ligt volledig op hockeyen met Oranje in Japan en de opdracht die we onszelf hebben gegeven: goud winnen. Daar gaan we voor, ik kan niet wachten tot we aan die missie mogen beginnen.’

Jorrit Croon

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.