China ontkent hacken van overheden en bedrijven

ANP Producties | Bron: ANP

China heeft dinsdag ontkend verantwoordelijk te zijn voor de hack van duizenden overheidsinstanties en bedrijven via een lek in de e-mailsoftware van Microsoft. Deze politiek gemotiveerde beschuldigingen zijn door de Amerikanen verzonnen, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie zeiden maandag dat zij China de hack aanrekenen. Ook het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Japan houden het land verantwoordelijk en Microsoft zelf wees kort na de onthulling van de aanvallen eveneens naar Chinese hackers. De hackers zouden vanuit China hebben geopereerd. Ze zouden uit zijn geweest op spionage, de diefstal van bedrijfsgeheimen en losgeld.

De VS stellen dat de hackers op de loonlijst van het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid stonden. "Landen die zich verantwoordelijk gedragen herbergen niet welbewust cybercriminelen, laat staan dat ze hen ondersteunen of met hen samenwerken", zei de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken maandag. President Joe Biden verklaarde dat het onderzoek nog niet was afgerond, maar dat de Chinese overheid wel de verantwoordelijkheid draagt.

Onvoldoende bewijs

Volgens China beschikken de Amerikanen over onvoldoende bewijs om hun beschuldigingen kracht bij te zetten. "De VS hebben zijn bondgenoten bijeengebracht om onrechtvaardige kritiek op China te uiten met betrekking tot cyberbeveiliging", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De beschuldigingen zijn uit het niets gefabriceerd." Hij zei daarnaast dat de VS de "grootste bron van cyberaanvallen ter wereld" zijn.

De Chinese ambassade in Nieuw-Zeeland noemde de beweringen eerder "ongegrond", "onverantwoord" en "kwaadaardig". Volgens de Chinese ambassade in Australië zijn bovendien juist de VS de "wereldkampioen" in cyberaanvallen. Het zijn de VS die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan afluisterpraktijken, "onder meer bij zijn eigen bondgenoten", aldus de ambassade in een verklaring.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.