Krijgt de vernieuwde Alkeburcht in Roelofarendsveen er een serre met terras bij voor ontbijt, lunch en diner?

Zo zou het er uit kunnen gaan zien voor de nieuwe Alkeburcht aan de Noordhoek in Roelofarendsveen.
© artist impression EVVW
Roelofarendsveen

Een serre met terras waar gasten kunnen ontbijten, lunchen en dineren: krijgt dat een plekje voor de al aardig vernieuwde Alkeburcht in Roelofarendsveen? Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem zetten de deur ervoor op een kier.

Dat leert hun reactie op een ’principeverzoek’ - een verzoek waarmee plannenmakers grofweg kunnen peilen hoe kansrijk hun initiatief is. In dit geval gaat het om mensen die de horeca willen exploiteren in het voormalige dorpshuis. En dan niet alleen in de bestaande theaterzaal en kleine zaal, maar ook vanuit een aan te bouwen serre annex serre met terras.

Dat lijkt ze - aan de centraal gelegen Noordhoek - een ideale plek voor een lunchroom en restaurant dat zich vooral op de lokale markt richt. Volgens marktonderzoek dat ze lieten verrichten heeft die markt ook behoefte aan nieuwe horeca. Een behoefte die met de ontwikkeling van Braassemerland zou meegroeien.

Parkeerplaatsen

Volgens de gemeentebestuurders past extra horeca, gericht op de lokale markt, binnen de visie die de gemeente heeft voor Roelofarendsveen en Oude Wetering. De daarvoor benodigde extra parkeerplekken kunnen in hun ogen wel een ’struikelblok’ vormen voor de ontwikkeling. Alleen al de 76 vierkante meter grote serre vraagt om tien tot veertien plekken, afhankelijk van de vraag of het als lunchroom of als restaurant gaat tellen. En dan is nog niet het 51 vierkante meter grote terras meegerekend, laat staan de foyer die als mogelijke uitbreiding van de lunchroom wordt gezien. ’Gelet op de omgeving en de bestaande parkeerdruk, lijkt dit wel een uitdaging te worden’, heet het dan ook.

Het is nu de beurt aan de initiatiefnemers. In een ruimtelijke onderbouwing moeten zij uiteen zetten dat zij kunnen voldoen aan de Nota parkeernormen. Op voorhand schatten B en W in ’dat dit eventueel het struikelblok voor de ontwikkeling kan vormen’. Ook moet volgens hen goed worden bekeken of een andere wens van de initiatiefnemers - tot twee uur ’s nachts alcohol schenken - te verenigen is met de woningen in en om de Alkeburcht: ’Deze zwaardere vorm van horeca kan in potentie ook meer overlast opleveren.’

De initiatiefnemers benadrukten bij de gemeente dat ze niet elke dag zo lang door willen gaan. Maar wel bijvoorbeeld wanneer er een voorstelling is geweest in de theaterzaal en mensen na afloop nog even wat willen drinken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.