Servicepunt71 verdwijnt, ambtenaren en taken naar de gemeente Leiden

Het Tweelinghuis, de thuisbasis van Servicepunt 71 aan de Langegracht in Leiden.
© Foto Cyclomedia
Leiden

Het ziet ernaar uit dat Servicepunt71, in 2012 opgericht als inkoop- en dienstverleningsorganisatie voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude, zijn tiende verjaardag niet gaat halen. De vier gemeentebesturen willen SP71 opheffen. Leiden neemt daarvan dan de ambtenaren en de taken over.

SP71 zou de vier gemeenten allerlei inkoopvoordelen opleveren, was de gedachte bij de oprichting. Het servicepunt regelde voor de gemeenten ook de financiële administratie, adviseerde ze op juridisch gebied en regelde de ICT, zodat vooral de kleine gemeenten op die vaak ingewikkelde bedrijfsonderdelen minder kwetsbaar zouden worden.

Onomstreden was SP71 nooit. Al twee jaar na de oprichting moest adviesbureau Twijnstra Gudde er aan de slag voor een grondige reorganisatie, tegenover de inkoopvoordelen stonden vaak ook enorme onverwachte investeringen en bij het verzorgen van ICT en netwerkbeheer voor de gemeenten liet de dienstenorganisatie forse steken vallen. Oegstgeest liet in 2016 onderzoeken of de samenwerking met buurgemeenten in SP71 niet meer kostte dan het opleverde.

Door SP71 op te heffen en ambtenaren en taken onder te brengen bij de gemeente Leiden, wordt in ieder geval één kostenverhogende factor weggenomen: het tijdrovende overleg van de vier gemeenten, die nu samen het bestuur vormen, is dan niet meer nodig. Leiden levert straks de diensten op het gebied van inkoop, ICT, juridische en financiële zaken, de andere drie gemeenten kunnen die inkopen.

,,De sturing wordt eenvoudiger’’, zegt de Leiderdorpse wethouder Daan Binnendijk, nu nog voorzitter van het bestuur van SP71. ,,Met deze nieuwe samenwerkingsvorm komt de focus weer op waar het om draait: de inhoudelijke bedrijfsvoering.’’

De vier gemeenteraden kunnen in september zeggen wat zij van het opheffingsplan vinden. De gemeenteraad van Oegstgeest heeft alvast elf voorwaarden op een rijtje gezet. De raad hoopt dat ’incidentele en structurele voordelen’ van het onderbrengen van de taken van SP71 bij de gemeente Leiden ’terugvloeien naar de deelnemers’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.