Opnieuw problemen met ’rampbrug’ in Alphen aan den Rijn: scheuren aan onderkant Koningin Julianabrug [update]

© Archieffoto/ANP-REMKO DE WAAL

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Aan de onderkant van een opgang naar de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn scheuren ontdekt. De Hooftstraat, die onder de brug doorloopt, is deels afgesloten en wordt binnenkort gestut.

De provincie Zuid-Holland heeft de scheuren ontdekt tijdens freeswerkzaamheden aan het fietspad over de brug, aan de kant van Bezemer Fitness in de Hooftstraat. De slijtlaag was aan vervanging toe en er was een lekkage geconstateerd.

Uit voorzorg is de Hooftstraat twee weken afgesloten. In deze periode wordt de brug gestut. Hierna kan autoverkeer weer van de weg gebruikmaken. Een ondernemer die ruimte huurt onder de brug, heeft dan ook weer toegang tot zijn spullen.

Automobilisten, fietsers en bromfietsers kunnen over de brug rijden. Vanwege de geplande onderhoudswerkzaamheden golden er al tijdelijke maatregelen. Zo moeten fietsers voorlopig over de rijbaan en geldt er eenrichtingsverkeer voor automobilisten. De werkzaamheden hebben geen invloed op het vaarverkeer over de Oude Rijn.

Gemeente en provincie overleggen nog over de verder te nemen herstelmaatregelen. Dat onderzoek duurt naar verwachting zes weken, zo is vrijdagmiddag bekendgemaakt. De gemeente is eigenaar van de brug, de provincie is verantwoordelijk voor het onderhoud.

Hijskranen

De Koningin Julianabrug kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, onder meer in 2015, toen bij het plaatsen van het nieuwe brugdek twee hijskranen omvielen. Dat was op 3 augustus van dat jaar.

Het bewuste deel is overigens niet het deel van de brug dat was betrokken bij het omvallen van de hijskranen in 2015. De hijskranen stonden destijds op pontons in de Oude Rijn. Toen ze het nieuwe brugdeel hesen, vielen ze om en kwamen ze samen met het brugdek op woningen en winkelpanden aan de oever terecht. De schade was fors, maar niemand raakte hierbij gewond.

De ’rampbrug’ werd in 2016 weer opengesteld, nadat het rijdek alsnog op zijn plaats was gelegd. De vreugde was van korte duur, want al vrij snel daarna was er een reeks aan storingen. Die leverden veel overlast op voor het wegverkeer en de scheepvaart. Het beweegbare deel van de brug haperde voortdurend.

Voor het ongeval in 2015 waren er al tal van problemen met het bouwwerk, dat dateert uit 1955. In 2010 waarschuwde een onderhoudsbedrijf dat de stalen constructie van de brug slecht was. Een jaar later greep de gemeente in toen bleek dat de verbinding op instorten stond. In juni 2013 waren er opnieuw problemen, deze keer met het remsysteem van het beweegbare brugdeel, en in januari 2014 kon door een storing de brug niet meer omlaag.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.