Teylingen werkt aan sociale kaart voor inwoners

De startpagina van Leefmeenoordwijk.

De startpagina van Leefmeenoordwijk.© afbeelding gemeente noordwijk

Sjaak Smakman
Teylingen

Een sociale kaart kan inwoners van Teylingen die op zoek zijn naar hulp niet alleen snel en eenvoudig op weg helpen. Wellicht kan het op termijn ook kosten besparen doordat mensen sneller aankloppen en niet terechtkomen in dure professionele hulpverlening.

Dat stelt het college na onderzoek naar een sociale kaart op verzoek van de raad. Naast tal van andere gemeenten heeft ook Noordwijk met leefmeenoordwijk.nl al langer een speciale website waarop mensen van alles kunnen vinden over ’leuk(er) leven in Noordwijk’. Bewegen, gezond leven en (meer) contact met anderen zijn daar belangrijke thema’s, die worden ondersteund met tips en ervaringen van inwoners.

Teylingen peilde op het panel Team Teylingen eerder dit jaar de belangstelling onder de eigen inwoners en die zien zo’n sociale kaart op internet best zitten: twee van de drie deelnemers verwachten er ook wel eens gebruik van te maken. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat de kaart overzichtelijk, compleet en actueel is, geven ze daarbij aan. Nu maken inwoners vooral gebruik van Google en de website van de gemeente als ze informatie over hulpmogelijkheden zoeken.

De peiling volgde op de vraag van de gemeenteraad aan het college om te kijken of een sociale kaart ook iets voor Teylingen is. Niet alleen de inwoners, ook de huisartsen en welzijnsorganisaties zien een sociale kaart zitten, heeft het college inmiddels uitgevonden. De huisartsen hopen dat zo’n kaart de werkdruk kan verlichten.

Zo’n kaart is overigens niet gratis: het maken van zo’n website kost naar schatting alles bij elkaar een kleine ton, en daarna kost het beheer en actueel houden van de site nog eens een kleine veertig mille per jaar. Dat zou dan de Bibliotheek Bollenstreek gaan doen. De kosten kunnen wat lager worden als Lisse en Hillegom mee gaan doen, tekent het college daarbij aan.

Of een sociale kaart op kortere of langere termijn ook echt zorgt voor een besparing op zorguitgaven voor de gemeente, is volgens het college overigens de vraag. Daar is in elk geval geen hard bewijs voor. Na de zomer praat de gemeenteraad verder over het plan.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.