Unesco: Neder-Germaanse Limes toegevoegd aan werelderfgoedlijst

© Hollandse Hoogte / ANP

ANP
DEN HAAG

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Neder-Germaanse Limes, ofwel de noordelijke grens van het vroegere Romeinse Rijk in Nederland en Duitsland, dinsdag op de werelderfgoedlijst geplaatst.

De Limes loopt in Nederland onder meer door Katwijk, Valkenburg, Leiden, Alphen aan den Rijn en Bodegraven.

Het grensgedeelte maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika. Hier stonden al delen van op de werelderfgoedlijst. De lijst telt in totaal zo’n 1100 werelderfgoederen.

De Neder-Germaanse Limes was de laatste van drie Nederlandse nominaties waar het comité dit jaar een besluit over moest nemen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid zijn maandag op de lijst geplaatst. Het comité van de Verenigde Naties bespreekt van 16 tot en met 31 juli in het Chinese Fuzhou zo’n vijftig nominaties.

De Romeinse Limes in Nederland en Duitsland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. De resten van de limes laten zien hoe vooruitstrevend de Romeinen in hun tijd waren met badhuizen en waterkeringen. De Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk aan Zee, via Leiden en Alphen aan den Rijn naar Utrecht en Arnhem, naar Duitsland, in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Onder meer bij Nijmegen zijn nog resten te zien. Hier was een groot Romeins fort met een stad.

(Tekst gaat door onder foto)

„Na de Unesco-status van de Koloniën van Weldadigheid en De Waterlinie, is het met de limes drie keer goud voor Nederland”, zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland. „De limes is een erfgoed dat vele landen met elkaar verbindt. Het is een fantastisch bewijs van onze gemeenschappelijke geschiedenis.”

(Tekst gaat door onder foto)

Park Matilo in Leiden, een reconstructie van een verdedigingsfort dat onderdeel was van de Romeinse Limes.

Park Matilo in Leiden, een reconstructie van een verdedigingsfort dat onderdeel was van de Romeinse Limes.© ANP

Ook Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, reageert enthousiast: „Fantastisch dat het Nederlandse stuk van de grens van het Romeinse rijk nu op de werelderfgoedlijst is geplaatst. De Romeinen zijn zo’n 450 jaar lang aanwezig geweest in Nederland en hebben hier allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld.”

VEENHUIZEN - De Unesco vlag in top in Veenhuizen, een van de voormalige Kolonien van Weldadigheid, in 1818 gebouwd met als doel om arme paupers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland.

VEENHUIZEN - De Unesco vlag in top in Veenhuizen, een van de voormalige Kolonien van Weldadigheid, in 1818 gebouwd met als doel om arme paupers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland.© Hollandse Hoogte / ANP

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.