Reizigers gezocht voor onderzoek naar muggen

© foto louie krol

Merlin Mulder
Leiden

Voor een groot onderzoek naar muggen worden 1.000 reizigers gezocht.

Het UMC Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn deze week met het onderzoek gestart. De ’One Health Travel-studie’ onderzoekt onder andere de virusinfecties zoals het Westnijlvirus, Chikungunya, Dengue, tekenencephalitis en het zikavirusinfectie. Deze infecties worden door de beet van een besmette mug of teek op de mens overgedragen.

Voor het onderzoek worden 1.000 reizigers gezocht die op vakantie gaan in Europa (inclusief Nederland) of Caribisch Nederland. Deelnemers worden gevraagd tijdens de reis, via een app, gegevens bij te houden over hun gezondheid, activiteiten tijdens de reis en muggenoverlast die ze ervaren. Bij thuiskomst nemen zij met een vingerprik zelf wat bloed af, dat wordt getest op het voorkomen van muggen overdraagbare infecties.

De onderzoekers hopen zo een beter beeld te krijgen van verspreiding van ziektes door muggen. Nederland is kwetsbaar voor uitbraken van deze virusziekten, omdat hier veel water voorkomt, veel mensen dicht bij elkaar wonen en er veel vee rondloopt. Het is nog niet bekend hoe groot het risico is dat reizigers binnen Europa en Caribisch Nederland lopen als het om ziektes gaat die teken en muggen kunnen overbrengen. De symptomen zijn vaak mild en lijken een beetje op griep. Meestal gaan reizigers hier niet voor naar een dokter. ’De onopgemerkte infecties onder terugkerende reizigers kunnen, in de toekomst, een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Zo ver is het nog niet, maar het is belangrijk deze dreiging goed in kaart te brengen’, aldus de onderzoekers.

Geïnteresseerde reizigers kunnen meer informatie vinden en zich online aanmelden via de studiewebsite: www.OHtravel.nl. Meer informatie over de studie is te vinden op www.OHtravel.nl en https://www.umcutrecht.nl/nieuws.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.