Zilver voor Leidse Karolien Florijn en vier-zonder in olympisch roeitoernooi

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester met hun zilveren medaille (v.l.n.r.)© ANP Olaf Kraak

ANP
TOKIO

De roeisters van de vrouwen vier-zonder hebben zilver veroverd op de Olympische Spelen van Tokio. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn (Leiden), Ymkje Clevering en Veronique Meester moesten in de finale op de Sea Forest Waterway alleen Australië net voor zich dulden. Het brons ging naar de vier-zonder van Ierland.

De vrouwen vier-zonder maakt voor het eerst sinds 1972 weer deel uit van het olympisch programma. De Nederlandse vrouwen bewezen de afgelopen jaren dat een medaille op de Spelen een realistisch doel was na het behaalde zilver op het WK 2019 en drie Europese titels.

Stadsgenoot Stef Broenink won eveneens zilver, in de dubbeltwee.

Het Nederlandse viertal lag kort aan de leiding, maar zag de Australische roeisters al snel langszij komen. Een eindsprint bracht ze nog heel dichtbij, maar Australië hield stand en won in 6.15,37. Nederland kwam over de finish in 6.15,71.

Lees ook: ’De eerste keer nam ik mijn temperatuurpil vlak voordat ik naar binnen ging. Dat is niet slim, want dan zweet je je kapot.’ Roeister Karolien Florijn heeft weer wat geleerd

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester (v.l.n.r.)© EPA

Karolien Florijn is de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn en de zus van Finn Florijn, de skiffeur die in Tokio uit het olympisch toernooi werd gehaald na een positieve coronatest.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.