Rechter wijst schadeclaim van 10 miljoen van Leids bedrijf af om parkeergarage Eindhoven Airport

2017: Ravage bij de nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport. Een deel van de parkeergarage in aanbouw is ingestort.

2017: Ravage bij de nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport. Een deel van de parkeergarage in aanbouw is ingestort.© ANP

ANP
LEIDEN

Bouwbedrijf BAM kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die vloerleverancier Bubbledeck uit Leiden leed na het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Bubbledeck wilde 10 miljoen euro schade verhalen op het bouwbedrijf. Na het instorten van de garage kreeg Bubbledeck geen nieuwe opdrachten meer binnen.

Garage P1 bezweek op 27 mei 2017, twee weken voor oplevering, nadat BAM in 2016 met de bouw ervan was begonnen. Het materiaal voor de vloeren werd geleverd door Bubbledeck. In de dakvloeren ontstonden na verloop van tijd scheuren, met uiteindelijk gedeeltelijke instorting van de garage tot gevolg.

Uit verschillende onderzoeken, onder meer door BAM zelf en door TNO, kwam naar voren dat het bezwijken van de constructie is ontstaan bij een naad tussen twee vloerdelen.

Bubbledeck meent dat BAM de instorting had kunnen voorkomen als direct maatregelen waren genomen na het ontdekken van scheuren. Volgens de rechter is niet aangetoond dat het bouwbedrijf onzorgvuldig is geweest. "Er is wel degelijk gerapporteerd over scheuren in de dakvloer en daar is ook onderzoek naar gedaan", aldus de rechtbank.

Bubbledeck eiste in de juridische procedure ook rectificaties in onder andere één van de onderzoeksrapporten en een persbericht van BAM. Bubbledeck zou daarin ten onrechte als schuldige worden aangewezen.

De eis tot rectificatie wijst de rechtbank eveneens af, want van onrechtmatige uitlatingen of publicaties is geen sprake geweest.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.