Strengere lockdown rond Sydney na recordaantal besmettingen

ANP Producties | Bron: ANP

De bevolkingsrijkste deelstaat van Australië heeft na een wekenlange lockdown in en rond Sydney toch weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. De Australische omroep ABC bericht dat de lockdownmaatregelen in delen van New South Wales nu verder worden aangescherpt.

In de deelstaat, waar zich de miljoenenstad Sydney bevindt, is bij nog eens 239 mensen vastgesteld dat ze het virus lokaal hebben opgelopen. Het gaat om de grootste stijging sinds het begin van de pandemie. Sydney en omliggende gebieden zitten inmiddels al meer dan een maand in lockdown. Het lukt de autoriteiten maar niet om een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant onder controle te krijgen.

De deelstaat had de lockdown al verlengd tot eind augustus en komt nu met extra maatregelen. Die gaan gelden in acht zwaar getroffen gebieden. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en krijgen nu ook opdracht altijd een mondkapje te dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven.

Extra politie

De politiechef van de deelstaat kondigde aan dat duizenden extra agenten worden ingezet om te controleren of mensen zich aan de aangescherpte regels houden. De boete voor personen die de mondkapjesplicht overtreden is volgens ABC verhoogd van 200 Australische dollar naar 500 Australische dollar, omgerekend 311 euro.

Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door de grens grotendeels te sluiten. Er zijn ruim 33.000 besmettingen gemeld en minder dan 1000 patiënten overleden. De bestrijding van de Delta-uitbraak wordt nu gehinderd doordat het vaccineren er maar moeizaam van de grond komt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.