Jeugddorpvrijwilliger Jan Oomen krijgt de Cornelis Joppenszprijs

Jan Oomen, sinds 25 jaar vrijwilliger bij Stichting Jeugddorp Leiden, krijgt de Cornelis Joppenszprijs uitgereikt door wethouder Ashley van North

Jan Oomen, sinds 25 jaar vrijwilliger bij Stichting Jeugddorp Leiden, krijgt de Cornelis Joppenszprijs uitgereikt door wethouder Ashley van North

Maarten Baanders
Leiden

’Zonder Jan geen Jeugddorp’. Met deze leus krijgt Jan Oomen tijdens de opening van Jeugddorp Leiden 2021 de Cornelis Joppenszprijs uitgereikt. 25 jaar is Jan drijvende kracht als vrijwilliger bij onder meer Jeugddorp Leiden.

Op het kleurrijke podium vertelt locoburgemeester Ashley North dat deze prijs bedoeld is voor Leidenaars die zich inzetten voor andere Leidenaars. De prijs bestaat uit een beeldje van Joppensz. Deze maakte na het Beleg van Leiden in 1574 een moedige verkenningstocht en vond de legendarische pan met hutspot. ’Een symbool van moed en doorzettingsvermogen’, noemt North deze jongen. Dat ook Oomen over het nodige doorzettingsvermogen beschikt, illustreert de locoburgemeester door te vertellen hoe de vrijwilliger elke ochtend vroeg met zijn brommer het terrein aan de Voorschoterweg oprijdt om alles te openen en klaar te zetten en de hele dag in de weer is om pas ’s avonds als laatste naar huis te gaan.

Oud-coördinator Kirsten Zitman houdt ook een toespraak: ,,Als ik eens moe was, zei Jan: ’Blijf maar een dagje thuis.’ Maar Jan zelf bleef nooit een dagje thuis.”

Medewerkers van Jeugddorp weten te vertellen dat Oomen meer uren als vrijwilliger draaide dan voor zijn betaalde baan. Namens zijn medevrijwilligers reikt coördinator Femke Mens hem nog een prijs uit: een kleurige foto-collage van 25 jaar activiteiten bij Jeugddorp.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jan Oomen krijgt de Cornelis Joppenszprijs.

Jan Oomen krijgt de Cornelis Joppenszprijs.© Foto Taco van der Eb

De huldiging is een totale verrassing voor Oomen. Hij nooit de ambitie gehad op een podium te staan, is zo’n typische achter-de-schermen-man. Maar met een truc wordt hij toch het podium op gelokt. De microfoon doet het zogenaamd niet. ,,Ik was bezig ijsjes voor de kinderen klaar te maken”, vertelt hij met een lachje. ,,Eigenlijk was ik een beetje pissig dat ik weggeroepen werd. ’Kunnen jullie dat zelf niet?’, dacht ik.”

Wat vooral opvalt is Oomens band met vele lichtingen vrijwilligers. ,,We zijn één familie. De jongens en meisjes komen hier zoveel jaar. Veel van hen heb ik meegemaakt toen ze als kind hier kwamen.”

Ook met organisaties waarmee Jeugddorp Leiden samenwerkt heeft hij goede contacten. ,,We mogen ruimtes en spullen gebruiken van de motorclubs die hier op het terrein hun clubhuis hebben. Als ik ze tegenkom krijg ik altijd een schouderklopje: ’Zo Jan, hoe is het?’” Met het bedrijf dat al achttien jaar een grote tent aan Jeugddorp verhuurt heeft hij eveneens warm contact. De samenwerking bij het opzetten van de tent kan bijna niet gestroomlijnder.

Intussen zijn de activiteiten voor de kinderen (6-12 jaar) op Jeugddorp Leiden, dat maandag van start ging, goed op gang gekomen. ,,Ze bouwen bijvoorbeeld hutten”, vertelt Femke Mens. ,,We geven ze een ’bouwvergunning’. Daarop staat hoe ze de hut moeten maken. Andere kinderen kiezen voor ’Sport en spel’. Onder andere trefbal, voetbal en levend stratego. Verder hebben we een afdeling ’knutselen’. Daar maken ze huisjes, inclusief bewoners. Een van onze vrijwilligers heeft een huis vol spulletjes. Ze neemt van alles mee waar ze die huizen mee in elkaar kunnen knutselen. En dan hebben we een groepje kinderen dat toneel doet. Vandaag ben ik jarig. Ze hebben een mooi stukje voor me gespeeld.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.