Laatste groet aan de Warmondse Jeneverboom

© Foto Genootschap De Jeneverboom

Chiara Mars
Warmond

Genootschap de Jeneverboom heeft afgelopen weekend de 72-jarige ’Jeneverboom’ ter aarde besteld die in mei tijdens een storm het leven liet. De boom en zijn voorgangers zijn al meer dan honderd jaar een begrip in de omgeving en dienen als oriëntatiepunt voor watersporters op de Kagerplassen.

De genootschapsheren bewezen, gekleed in hun negentiende-eeuwse pakken, de boom een laatste eer. De wilg was het vierde exemplaar dat traditiegetrouw aan de oever van de Klein-Hammeerpolder in eenzaamheid zijn dagen slijt. De markante naam dankt de boom aan het gebruik dat passerende zeilers een ’oorlam’ (borrel) drinken, zo getuigden ook de vele jeneverflessen in de boom. Nu zijn tijd gekomen is, besloten de heren van het genootschap die er ieder jaar het watersportseizoen openen, op ceremoniële wijze afscheid te nemen van de oude wilg.

Tijdens de ceremonie werd er bekendgemaakt dat de opvolger van de wilg op 24 september geplant en ingewijd wordt. Daarmee begint de zoektocht naar een geschikt exemplaar, dat groot genoeg moet zijn om direct als herkenningspunt te dienen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.