Jacky moest haar huurwoning maanden uit voor een ingrijpende verduurzaming. Het resultaat mag er zijn.

Jacky Iversen is, na drie maanden renovatie, terug in haar volledig gerenoveerde en verduurzaamde bovenwoning.

Jacky Iversen is, na drie maanden renovatie, terug in haar volledig gerenoveerde en verduurzaamde bovenwoning.© Foto Leonie van der Helm

Suzanne Bremmers
Leiden

In de Van der Werfstraat zijn iets meer dan een jaar geleden 101 huurwoningen verduurzaamd door woningcorporatie Portaal. De verbouwing was dusdanig dat alle bewoners tijdelijk naar een ander huis moesten verkassen. Jacky Iversen (73) is een optimist en blij met het eindresultaat, maar uiteindelijk was het toch ingrijpend.

Het voelt alsof die ene woning boven de honderd die van Jacky is, want die is anders dan de honderd andere. Haar voordeur is aan de Van der Werfstraat, maar eenmaal in de bovenwoning kijkt ze uit op de Druckerstraat. Het is een gek, maar gezellig hoekje met vijf kamertjes. ,,Net een poppenhuis’’, zegt ze. Drie jaar geleden werden zij en alle andere bewoners van deze huurwoningen geïnformeerd door Portaal dat er een grootschalige renovatie aankwam, waarbij er flink zou worden verduurzaamd. Dat hield in: muur-, dak- en vloerisolatie, nieuwe kozijnen met HR++ dubbele beglazing, een centraal afzuigsysteem en de mogelijkheid om elektrisch te koken.

Energie

Iversen is een kwieke zeventiger met volop energie en tijd. Ze is niet bang voor verandering, ze past zich juist snel aan nieuwe situaties aan. Ze had zin in de verbouwing. En het was nodig ook. In de winter stonden de ijsbloemen op de ramen, ook als de verwarming aan stond. In haar slaapkamer was het net een koelkast. Door de verduurzaming zou het comfort in de woning flink worden verhoogd. De huurprijs zou in haar geval slechts verhoogd worden met 25 euro met ook nog eens de voorwaarde dat die verhoging alleen zou gelden als die 25 euro zou worden terugverdiend in de energiekosten. Iversen was benieuwd hoe alles precies zou verlopen en meldde zich aan voor de klankbordgroep, waarin bewoners konden meedenken over het sociaal plan en de financiële tegemoetkoming voor de verhuis- en andere kosten.

Het nadeel was dat de renovatie zo ingrijpend zou zijn dat de bewoners niet in hun eigen huis konden blijven. Ze kregen een tijdelijke woning aangeboden van Portaal. „Het was prima geregeld”, zegt Iversen. „Maar verhuizen kost veel energie. Je haalt mensen wel uit hun vertrouwde woonomgeving.”

Vergeten

Inmiddels is Iversen, net zoals alle bewoners, na drie maanden renovatie, terug in haar volledig gerenoveerde en verduurzaamde bovenwoning. Ze is heel tevreden, het wooncomfort is inderdaad aanzienlijk verhoogd. Maar natuurlijk zijn er ook wel wat dingen misgegaan. Zo bleek de buitenmuur van de slaapkamer van Iversen uiteindelijk toch niet geïsoleerd, terwijl dat wel was beloofd. Kennelijk waren de aannemers de hele zijgevel vergeten. „Ik heb de aannemer gebeld en gezegd: ’duurzaam is duurzaam; die muur moet ook.’ Uiteindelijk is dat ook goed gekomen.”

Wat Iversen niet had verwacht, was de hoeveelheid werk die haar na de verbouwing nog te wachten stond. Er moest nog gestuukt en geschilderd worden. En ineens zag ze dat die kast in de keuken eigenlijk ook wel een likje verf kon gebruiken. „Als alles zo mooi nieuw is, valt dat ineens heel erg op”, vertelt ze in haar terracotta geschilderde keuken. „Aan de andere kant zijn dat zaken, ja, dat wil ik zelf. Het is natuurlijk niet echt noodzakelijk.”

Dit is het vierde deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen mensen in de praktijk tegenaan? Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Lees ook: Monument verduurzamen in de praktijk: ’Laat het enthousiasme nou niet verloren gaan door al die administratieve rompslomp’

Lees ook: Luuk Jacobs begon een actie om zijn buren in de Leidse De Wetstraat straat aan de zonnepanelen te krijgen. Nu wordt er flink geld verdiend aan de zon

Lees ook: Hannelore en Niels wilden hun jarendertighuis verduurzamen. ’Maar het is de investering gewoon niet waard’

Duurzaam in de praktijk

Dit is het vierde deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen mensen in de praktijk tegenaan?

Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.