Hogeveense polder als proeftuin

Hogeveense polder als proeftuin
De Hogeveense polder rechts in beeld.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Noordwijkerhout

De Hogeveense polder in Noordwijkerhout wordt het paradepaardje van de Bollenstreek. In deze polder groeien straks de beste bollen en knollen maar heeft ook de bollenvogel, de patrijs, een goed leven. Het water is schoon en energie wordt door zonnepanelen opgewekt. Toeristen kunnen van het polderlandschap genieten vanaf nieuwe fiets- en wandelpaden.

De Hogeveense polder ligt ingeklemd tussen de Leidsevaart en de Herenweg in Noordwijkerhout. Midden in het relatief open teeltgebied staat nu nog de bedrijfsbebouwing van dahliateler Weijers Nurseries en tulpenbroeier De Koning. Beide bedrijven verhuizen naar de Ambachtspolder waarmee het mogelijk wordt om de polder opnieuw in te richten. ,,Een droompolder’’, noemde André Hoogendijk, adjunct-directeur van de bollentelersorganisatie KAVB, de Hogeveense polder. ,,Dit wordt een plek waar alles op zijn allerbest wordt gedaan. Bloembollen staan in het middelpunt maar verder is er schoon water en veel biodiversiteit.’’

Maatstaf

Ook Onno Zwart, directeur van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) Duin en Bollenstreek verklaarde blij te worden van het project Hogeveense polder. ,,Deze voorbeeldpolder kan als zwengel dienen voor andere polders in de Bollenstreek en wellicht straks voor heel Nederland. Daar worden de grondeigenaren blij van, de bedrijven, de inwoners van de regio maar ook de patrijzen die hier straks rondlopen. Al deze partijen zijn onze maatstaf want we doen dit niet voor de lol. We hopen nu dat ze ook Den Haag blij worden van dit plan.’’

Die blijdschap van Den Haag is nodig omdat voor de uitvoering van de plannen Haags geld nodig is. Van de benodigde 37 miljoen is het overgrote deel al beschikbaar gesteld door onder meer verschillende overheden. Aan de rijksoverheid is een bijdrage van 15 miljoen euro gevraagd in het kader van de zogeheten Regio-envelop, een investeringsprogramma in de regio’s.

Handtekening

Woensdag hebben alle betrokken partijen als de KAVB, GOM, Hoogheemraadschap van Rijnland, Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond en de Economic Board Duin- en Bollenstreek hun handtekening gezet onder de aanvraag, tussen de dahliavelden van Weijers. Een beslissing over de aanvraag wordt in april 2019 verwacht.

De provincie ondersteunt de aanvraag vanuit de Duin- en Bollenstreek met een aanbevelingsbrief. Commissaris van de koning Jaap Smit: ,,We geven graag een kontje en willen alle steun geven. Alleen komt hier geen provinciale handtekening onder de aanvraag omdat wij al rijksgeld vragen voor het Groene Hart, Rotterdam en het Estec-ESA complex. Maar we hopen echt op succes.’’

Met het bedrag van 37 miljoen euro wordt, na verhuizing van de twee agrarische bedrijven naar de Ambachtspolder, 30.000 vierkante meter bedrijfsbebouwing gesloopt. Vervolgens wordt 25 hectare teeltgrond herverkaveld en 30 hectare grond verbeterd.

Patrijs

Daarnaast gaan 38 bedrijven meedoen aan het project Beter Organisch Bemesten, 15 bedrijven doen mee aan het project om fosfaat aan ijzergrond te binden, er komen tussenteelten op braakliggende velden om vogels als de patrijs leefruimte te bieden en de helft van alle daken wordt voorzien van zonnepanelen om schone energie op te wekken. Nieuwe fietspaden en uitkijkpunten maken het straks mogelijk om van het nieuwe polderlandschap te genieten.

Mocht de rijkssubsidie uitblijven dan is het project om de Hogeveense polder tot de proeftuin van het toekomstige bollenlandschap te maken, niet van de baan. ,,Verschillende projecten zoals Beter Organisch Bemesten, lopen al. Hooguit wordt het tempo van de uitvoering wat lager’’, zegt GOM-directeur Onno Zwart.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek