Spectaculair wasbekken opgegraven in Rijnsburg

Spectaculair wasbekken opgegraven in Rijnsburg
Het bijzondere wasbekken is vanaf dinsdag te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Een uniek wasbekken uit de derde eeuw na Christus, voorzien van adelaarskop, is gisteravond door de provincie Zuid-Holland onthuld in het Rijksmuseum van Oudheden. Een spectaculaire vondst, want nog nooit eerder werd een dergelijke wasbak gevonden.

,,Wasbekkens kenden we tot nu toe alleen in de vorm van een schelp”, vertelt conservator van het Leidse museum Ruurd Halbertsma.

Het Romeinse wasbekken werd gebruikt aan tafel, om tussen de gangen door de handen te kunnen wassen.

,,Bijzonder is de adelaarskop, die er op wijst dat het bekken waarschijnlijk in bezit is geweest van een belangrijke Romein. Misschien een hoge officier, of zelfs een keizer? Dat weten we niet precies.”

Ook bijzonder is de vindplaats: een grafveldje in Rijnsburg. Een veld dat dateert uit de vierde eeuw na Christus. Het bekken is dus na het vertrek van de Romeinen, in de eeuw ervoor, in de regio gebleven.

Daar heeft het een andere functie gekregen. Het wasbekken is geëindigd als urn, met de crematieresten van drie volwassenen. De vondst is vorig jaar al gedaan, maar pas nu is dat bekend gemaakt. De afgelopen tijd is het wasbekken gerestaureerd.

Meer nieuws uit Leiden