Universiteit Leiden: student moet studiestress zelf tegengaan

Universiteit Leiden: student moet studiestress zelf tegengaan
Leiden

Studenten moeten zelf actie ondernemen om studiestress en burn-out te voorkomen. Dat zei vice-rector magnificus Hester Bijl van de Universiteit Leiden gisteren tijdens de opening van het academisch jaar in de Pieterskerk.

De universiteit gaat wel alles op alles zetten om studenten ’zo goed mogelijk te helpen’, met cursussen en met ruime toegang tot studentenpsychologen. Maar minder ijver en ambitie, zoals minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs lijkt te bepleiten, is de oplossing niet, menen zij en rector magnificus Carel Stolker.

De rector vreest studenten die al in de eerste helft van het propedeusejaar ’achterover zitten te leunen’ of ’te laat beginnen’ en die tegen de kerst al ’tegen een onoverbrugbare studie-achterstand aankijken’. ,,Gefrustreerde studenten, ouders en docenten, daar schiet niemand wat mee op’’, zei hij met één oog op de eerstejaars van studentenverenigingen Quintus en Augustinus, die in het kader van hun kennismakingstijd de opening bezochten.

Het voorstel van de minister om studenten te verplichten tot niet 45, maar slechts 40 studiepunten in het eerste jaar, noemt Stolker ’een superslechte boodschap’. Ze moeten het juist níet rustiger aan doen, maar op tijd beginnen en beseffen dat wie zich door het eerste jaar heeft geworsteld, in latere jaren op mooie inzichten kan rekenen. Ze moeten ’een balans zoeken’ tussen de studie, studenten- en privéleven. ,,Spreek hierover met elkaar.’’

Meer nieuws uit Leiden