Warmondse kerk zoekt ’vrienden’

Jan Karsten en John Verbeek in de protestantse kerk in Warmond.

Jan Karsten en John Verbeek in de protestantse kerk in Warmond.© Archieffoto Hielco Kuipers

Roy Hazenoot
Warmond

De Protestantse Kerk in Warmond gaat op zoek naar ’vrienden’. Drie leden van de kerk hebben een speciale stichting opgericht om extra geld binnen te halen voor het behoud van het historisch, kerkelijk erfgoed.

Wie zich aanmeldt en geld stort, mag zich vriend van de kerk noemen. De titel is een cosmetisch dingetje, want de kerk wil niet talloze vrienden hebben om op Facebook te kunnen pronken, maar wil zo veel mogelijk mensen financieel zien te binden.

Boezemvriend

„Iedereen kan helpen”, legt initiatiefnemer Jan Karstens uit. Hij is de secretaris van Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond (KEW). „Met een eenmalig bedrag zijn we al heel blij.”

Als iemand jaarlijks meer dan vijftig euro doneert, wordt diegene een ’vriend’. Donateurs die meer dan honderd euro overmaken, worden ’boezemvriend’ genoemd.

Reden dat het Warmondse trio - naast Karstens zijn John Verbeek en Roeland Brokking betrokken - de stichting is begonnen, is het wegvallen van subsidies. „Vroeger kreeg je tot wel 80 procent van renovatiekosten vergoed, nu is dat andersom”, weet voorzitter Verbeek. „Bij de restauratie van het Lohman-orgel kregen we maar 20 procent.”

Bovendien is Warmond een relatief klein dorp met een relatief kleine protestantse gemeente. Ondertussen bezit de kerk wel, zoals Verbeek het zegt, ’geldverslindende monumenten’. „En noodgedwongen gebouwen sluiten, wil je natuurlijk voorkomen.”

Onafhankelijk

KEW is een onafhankelijk opererende stichting. „Dit is met oog op de toekomst”, licht Verbeek toe. De organisatie is opgezet voor gebouwen van de Protestantse Kerk. Iets verderop huist echter de Katholieke Kerk en de initiatiefnemers sluiten niet uit dat op het gebied van behoud van historisch erfgoed ooit gaat worden samengewerkt.

„Maar we hebben nu nog geen toenadering met de katholieken gezocht”, zegt Karstens. „We willen de stichting eerst goed opzetten. Het fundament moet stevig zijn.”

Een andere reden voor de onafhankelijkheid van KEW is dat het geld dat vrienden inbrengen, niet mag worden gebruikt voor normaal onderhoud. ,,Het reguliere onderhoud en kleine reparaties moet de Protestantse Kerk, zoals voorheen, zelf ophoesten.’’

Waar Karstens, Verbeek en Brokking wel geld voor willen vrijmaken, is bijvoorbeeld het onderhoud van het unieke Lohman-orgel of de monumentale graven op het naastgelegen landgoed Oostergeest.

In overleg met de kerkrentmeesters zijn andere projecten ook mogelijk, stellen Karstens en Verbeek.

Kijk voor meer informatie op www.stichtingvriendenKEW.nl

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.