Klinische behandeling voor Alphense messentrekker

Wilfred Simons
Alphen aan den Rijn

De ’Alphense messentrekker’, die op 6 maart dit jaar met twee grote keukenmessen rondliep op het schoolplein van het Scala College aan de Diamantraat, moet worden behandeld in een instelling van GGZ Rivierduinen. Hij moet daar blijven, ’zolang zijn behandelaars dat in overleg met de reclassering nodig achten’. Dat blijkt uit de uitspraak die de Haagse meervoudige kamer gisteren deed in de zaak van de messentrekker.

De verdachte liep in maart dit jaar met twee messen getergd het schoolplein op, omdat hij al langer werd gepest door een groepje leerlingen. Tegen de rechter zei hij tijdens de zitting dat de pesterijen hem ’angstig en wanhopig’ hadden gemaakt. Hij ’wilde dat het stopte’. De rechtbank ’begrijpt’ dat de bedreiging samenhangt ’met bestaande spanningen’, maar stelt toch dat de ’verdachte met zijn gedragingen de grens van het toelaatbare ver heeft overtreden’.

Lees ook: Scholieren verjagen man met messen op Scala College [video]

Kinderen

De rechtbank rekent het de messentrekker vooral aan ’dat een en ander plaatsvond op een moment waarop veel kinderen op het schoolplein aanwezig waren, waarvan waarschijnlijk de meesten niets te maken hebben met eerdergenoemde spanningen of conflicten’. Openlijk geweld veroorzaakt ’gevoelens van onrust en onveiligheid’.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de verdachte schizofreen is, een lichte verstandelijke beperking heeft en ook een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast gebruikt hij cannabis en amfetamine. Artsen adviseren een klinische behandeling binnen strakke kaders. Hij moet leren om van de verdovende middelen af te blijven, waarna hij uiteindelijk kan ’toewerken naar een begeleide woonvorm’. Dat vindt de rechtbank een goed idee.

Als het eenmaal zover is, kan de messentrekker naar een instelling voor begeleid wonen. Volgens een psycholoog die hem onderzocht kan hij, als het weer goed met hem gaat, ’een redelijke mate van zelfstandigheid aan’.

Als stok achter de deur legde de rechtbank de messentrekker wel een voorwaardelijke gevangenisstraf op van twee maanden en acht dagen, met een proeftijd van drie jaar.

Vier slachtoffers hadden schadevergoeding geëist. Eén van hen wilde zelfs 5000 euro van het slachtoffer voor geleden immateriële schade. De rechtbank wees de vorderingen af, nu is gebleken dat de ’benadeelde partijen’ zelf ook schuld dragen aan het gebeurde.

Lees ook: Messentrekker moet in therapie

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.