Vrees voor kamers in voormalige Leidse moskee

De voormalige moskee in de Rembrandtstraat

De voormalige moskee in de Rembrandtstraat© foto cyclomedia

Loman Leefmans
Leiden

In de voormalige moskee aan de Leidse Rembrandtstraat moeten geen studentenkamers komen. Dat is kort gezegd de inhoud van een brandbrief van een aantal buurtbewoners aan het stadsbestuur. ’Want het karakter van de straat verandert al in rap tempo.’

De Al Hijra moskee was jarenlang gevestigd in de smalle Rembrandtstraat en groeide de afgelopen jaren uit zijn jasje.

Met veel eigen geld en zelfwerkzaamheid vanuit de Marokkaanse gemeenschap werd eerder dit jaar een nieuw gebedshuis gebouwd en ingewijd aan de Haagweg.

Vanuit de Rembrandtstraat worden de moskeegangers geluk gewenst met hun nieuwe onderkomen, maar de bewoners maken zich zorgen over de toekomst van het lege gebouw waarin de moskee huisde.

In de directe omgeving wemelt het namelijk al van de woningen die in kamers zijn opgedeeld en vol studenten zitten.

De bewoners vrezen dat als de voormalige moskee een groot studentenhuis wordt, het laatste beetje onderlinge saamhorigheid in de straat verdwijnt.

In de brief staat dat de straat die is vernoemd ’naar iemand die men over de hele wereld kent, dezelfde inspanning en betrokkenheid verdient die u voor de nieuwbouw van de moskee heeft kunnen opbrengen.’

Het bewuste pand is eigendom van een particulier. De bewoners hopen dat de gemeente de eigenaar ertoe kan bewegen er woningen van te maken, maar dan voor jonge gezinnen en stellen.

In ieder geval is in Leiden vanwege de toenemende verkamering en bijbehorende overlast, een stop gezet op het uitgeven van onttrekkingsvergunningen.

Die zijn nodig om van een woning een studentenhuis te maken. Of die stop ook van toepassing is op een groot pand als de oude moskee, wordt duidelijk als de bewonersbrief binnenkort wordt behandeld in de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.