Sunweb-renners proefkonijnen in Leidse ijshal

Wielrenners in de ijshal aan de Vondellaan.© Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

De experimenten verliepen ’verbazingwekkend goed’. Dat meldt Alexander Spoelstra, woordvoerder van het Delftse onderzoeksteam dat momenteel is neergestreken in de ijshal aan de Leidse Vondellaan.

Daar worden proeven gedaan in een poging de aerodynamica van wielrenners te verbeteren. Normaal gesproken wordt daarvoor een windtunnel in een laboratorium gebruikt.

,,Maar daarin staat de wielrenner stil en wordt er wind om hem heen geblazen. Wij doen hier juist het tegenovergestelde.’’

Dat gebeurt in de Leidse ijscentrum omdat die momenteel ongebruikt is en een omvang heeft die groter is dan een reguliere sporthal.

Dus reden dinsdagdmiddag twee profwielrenners van de Sunwegploeg, die nauw bij het onderzoek is betrokken, over een langwerpige baan waarop de luchtweerstand wordt gemeten. Dat gebeurt aan de hand van massa’s luchtbelletjes. Het ging om Albert Timmer, en Floortje Mackaij van de vrouwenploeg.

,,We hebben veel meer data kunnen vergaren dan we hadden verwacht’’, meldt een enthousiaste Spoelstra vanachter zijn computerschermen. Het duurt nog wel even, en er is meer onderzoek nodig, voordat de windtest ook tot concrete voordelen opleveren.

,,Maar uiteindelijk moet het leiden tot het verbeteren van de houding, de helmen en de pakken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.