Voorlopig geen oplossing kamperende studenten in Leiden

Voorlopig geen oplossing kamperende studenten in Leiden
© ANP
Leiden

Leidse studenten die in tentjes de eerste maanden van hun studie moeten ‘overleven’. Veel tastbaarder wordt de ernst van de Leidse woningnood niet. Sander van Diepen (D66) en Maarten de Crom (VVD) zien dan ook graag snel noodoplossingen. Daar voegde Gebke van Gaal (GroenLinks) zich bij: ,,Binnenkort gaat de camping namelijk dicht.”

Universiteitskrant Mare interviewde de slachtoffers van de kamernood en tekende op dat niets mensen zo snel verbindt als samen in de ‘shit’ zitten. Maar leuk vonden VVD, D66 en GroenLinks donderdag in de commissie Stedelijke Ontwikkeling de situatie allerminst.

Het studentenleed kwam donderdag aan bod tijdens de bespreking van de prestatieafspraken die het college van burgemeester en wethouders met woningbouwcorporaties maakt. Daarin moeten stadsbestuur, verhuurders en bewoners plannen en prestaties van de corporaties overeenkomen.

Leiden wil via deze route ook het tekort aan studentenwoningen ‘snel’ inlopen. Maar daarvoor zijn tot nu toe alleen plannen opgesteld: het ideaal is om 2700 ‘wooneenheden’ te bouwen, maar daarvan zijn er tot nu toe nog maar 696 gerealiseerd. Iets meer dan een kwart van de gewenste hoeveelheid.

Geen verkamering

Een snelle (deel)oplossing is er wel, maar door D66, GroenLinks en PvdA in het coalitieakkoord geblokkeerd: verkamering. Het stuk-voor-stuk verhuren van kamers in een pand, vreest de PvdA, leidt tot teveel overlast in de omgeving van studentenpanden.

Tijdens de formatie kregen de sociaal-democraten hun zin en namen in het coalitieakkoord dan ook ,,op korte termijn beleid en handhaving [aan te passen], te beginnen met een tijdelijke stop van de afgifte van vergunningen voor verkamering”.

Wethouder Fleur Spijker (Bouwen) reageerde overigens door te wijzen op een task force die ,,bijzondere aandacht” voor studenten heeft. Ze wil echter wachten op landelijke cijfers voor ze echt actie gaat ondernemen.

Spijker: ,,Op echt schrijnende gevallen moeten we natuurlijk alert zijn.” Wat dat precies betekende en, belangrijker, of de kamperende studenten er iets aan hebben, bleef in het midden.

Meer nieuws uit Leiden