Veense veiling herleeft bij Oud Alkemade

© Foto Hielco Kuipers

Marlies Vording
Oude Wetering

Rondkijken, bieden en wellicht naar huis gaan met een bijzonder historisch voorwerp. De voormalige Veense veiling Eendracht Maakt Macht (EMM) herleeft bij Museum Oud Alkemade. Niet met groente, fruit, planten of bloemen zoals vroeger, maar met objecten uit het eigen depot.

Ter ere van de oprichting van EMM, die honderd jaar geleden plaatshad, wijdt de stichting een expositie aan het bewogen verleden van de veiling. ,,Het was een strijd om alleen al tot die oprichting te komen’’, zegt vrijwilliger Sjaak Bouwmeester.

Een expositiezaal in het museum aan de Saskia van Uylenburchlaan is voor de gelegenheid ingericht als veilinghuis. Trots loopt de vrijwilliger langs een wand vol vitrinekasten. Prentenboeken, oude blikken en werktuigen, maar ook complete stoelensets; de bonte verzameling van objecten uit de voormalige gemeente Alkemade springt meteen in het oog.

,,Alle voorwerpen zijn genummerd’’, vertelt hij. Op de witte stickers, die op of naast de spullen liggen, staat ook een minimumprijs. ,,Het idee is dat geïnteresseerden de komende twee maanden tijdens hun bezoek een bod kunnen uitbrengen.’’

Uitgeknepen

Aan een andere wand prijken historische foto’s van de EMM en bordjes met informatie. De geschiedenis van het veilingwezen in en rondom Roelofarendsveen gaat ver terug. In 1902 verenigde een groep van zo’n 35 tuinders zich onder de naam EMM.

Niet zonder reden: ,,Tuinders werden flink uitgeknepen.’’ Handelaars kwamen op de akkers langs om groenten tegen lage prijzen op te kopen, om het elders voor veel meer geld door te verkopen. ,,De druk om de veiling op te richten was hoog.’’

Handelaren waren op hun beurt niet blij met de komst van veilingen. ,,Ze gingen bij de tuinders langs om te melden dat ze ’veel meer’ betaalden dan de opbrengst van de veiling. Zonder verder een prijs af te spreken.’’

Dat was niet zonder succes: de 35 tuinders die in 1902 in de tuindersvereniging plaats namen, representeerden slechts een kleine afvaardiging van het totale aantal akkerbouwers uit de omgeving. ,,Dat waren er zo’n tweehonderd.’’

In 1906 en 1907 ontstonden er nog twee veilingen. Uiteindelijk gingen de drie clubs in 1918 samen en was de veiling, die op 20 november 1999 haar laatste editie beleefde, een feit.

Door de jaren heen heeft EMM verschillende onderkomens gehad. Het markante gebouw aan het Zuideinde in Roelofarendsveen, waar tussen 1919 en 1965 veilingen werden gehouden, is door de 92-jarige Veense kunstenaar Joop Oomen tot in detail nagebouwd. De Veender heeft jaren bij de veiling gewerkt.

Schuurpapier

De maquette vormt het hart van de tentoonstelling. ,,Zie je al die baksteentjes aan de buitenranden?’’, vraagt Bouwmeester. ,,Die zijn stuk voor stuk gemaakt van schuurpapier.’’

Voor in het gebouw, waar vandaag de dag restaurant Wagenaar in huist, zaten kantoren. In het grote gedeelte erachter hadden de veilingen plaats. Op banken, die in rijen geordend waren, zaten de handelaars, met hun neuzen gericht naar een grote klok.

Achterin de zaal lag de koopwaar. ,,Geweldig om het met de maquette zo in beeld te hebben’’, vindt Bouwmeester. Na 1965 huisde de veiling in een ruim gebouw aan de Sotaweg, tot vlak voor de eeuwwisseling definitief het doek viel.

De expositie ’100 jaar veiling EMM’ is zaterdag voor het eerst te bezoeken tussen 14.00 en 17.00 uur. Zondag om 14.00 uur is Oomen aanwezig om de veiling officieel te openen. Tot en met eind december is de tentoonstelling te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden op zondagen en dinsdagen. Toegang bedraagt drie euro. Deelnemen aan de veiling kan naar verwachting de komende twee maanden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.