Leidse waterpolocoach zwijgt over nieuwe aangiftes

Den Haag

De 32-jarige Leidse waterpolocoach die verdacht wordt van verkrachting van een pupil en ontucht met meerdere meisjes die aan zijn zorg waren toevertrouwd, heeft tot nu toe alleen verklaringen afgelegd over de twee eerste aangiftes.

Dat bleek vrijdag uit een proformazitting van de Haagse rechtbank. Over nieuwe zaken - na zijn aanhouding in juni op basis van twee aangiften stapten meer (voormalige) pupillen naar de politie - doet de verdachte er het zwijgen toe.

Rechter Du Pon zei vrijdag dat dat zijn goed recht is, maar ook dat het de vraag is of die houding verstandig is.

Lees ook: Leidse waterpolocoach Koen P. blijft vastzitten

De verdachte geeft toe dat hij naar bed is geweest met een meisje van toen 16, tijdens een trainingsweek van het Regionaal Trainings Centrum Waterpolo in april 2017 in Servië.

In de aangifte van deze pupil staat dat het om een verkrachting gaat - onder dwang - iets wat de coach in alle toonaarden ontkent. De seksuele relatie, die ontstond, zou daarna nog vele maanden hebben voortgeduurd.

De aangifte van ontucht door een tweede slachtoffer, een waterpoloster die 15 was in 2017, klopt volgens de Leidse coach niet. Hij zegt dat er niets is gebeurd.

Anoniem

De advocaat van de slachtoffers, Richard Korver, heeft de rechtbank gevraagd om de namen van de betrokken dames niet te noemen tijdens het proces. Rechter Du Pon denkt dat dat bij de uiteindelijke behandeling van de strafzaak onmogelijk is.

,,We hebben al zeker vier aangiftes aangetroffen. Het is een dossier dat nu al vol staat met namen en het zouden er nog meer kunnen worden’’, zei hij. Hij denkt dat de kans op verwarring bij de inhoudelijke behandeling groot is, als de slachtoffers worden geanonimiseerd.

Onduidelijk is nu of andere sportsters die zich later hebben gemeld, met de trainer te maken kregen in het Regionaal Trainings Centrum of toen hij werkte voor het nationale jeugdteam of de Leidse club ZVL.

Het openbaar ministerie heeft een expert gevraagd om een tijdlijn te maken waarop is terug te vinden welke functies de verdachte in de loop der jaren heeft bekleed en hoe dat zit met de aangiftes.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.