Wellicht minder spinnen door droge zomer

1/3
Leiden

Iedereen kan dit weekend meedoen aan de nationale huis- en tuintelling van spinnen. Hebben de spinnen te lijden gehad onder de droogte en hitte deze zomer? Dat willen de onderzoekers graag te weten komen.

De herfst is bij uitstek de tijd van spinnen. In huis of net bij de voordeur zit dan opeens een groot web. Of je fietst weg van huis en je komt met je gezicht in een web te zitten. Griezelen dus, zeker voor de mensen die bang zijn voor spinnen.

„Juist in deze tijd heb je veel dauw en regen. Dan zie je de webben beter. Met droog weer moet je meer op zoek en zie je de meer actieve spinnen”, legt Peter van Helsdingen uit. Hij is werkzaam bij EIS Kenniscentrum Insecten in Leiden. Dat is een verzelfstandigde tak van onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis. En even voor de preciezen: spinnen zijn geen insecten. Want insecten hebben zes poten en spinnen hebben er acht.

Wellicht minder spinnen door droge zomer
Dit is de herfsthangmatspin.

Tijdens de zesde landelijke telling kan iedereen meedoen. Het is gewoon een kwestie van goed kijken. Niet alleen de spinnen die in de webben zitten, maar ook elders in huis en de tuin. „Zoek in de struiken, onder stenen, onder de vensterbank en achter luiken. Soms zijn ze heel klein. Wat ook handig is, is om een paraplu om te keren, die onder de takken van een boom of struik te houden, te schudden aan de takken en dan de spinnen in de paraplu te tellen.”

Kruisspin

De uitslag van de telling wordt pas volgende week zondag bekend gemaakt, maar de winnaar staat nu al vast: de kruisspin. „De kruisspin wordt ieder jaar het meest geteld. Die is groot en makkelijk te herkennen. Maar er zijn ook veel kleine spinnetjes, maar die vallen niet zo”, is de ervaring van Van Helsdingen.

Wellicht minder spinnen door droge zomer
De veel geziene herfstspin.
© foto jinze noordijk

De onderzoekers vragen dit jaar speciaal uit te kijken naar de koffieboonspin. Die is namelijk uitgeroepen tot Europese spin van het jaar. Deze soort is actief rond gebouwen, maar wordt toch weinig gezien. Ze maken een verbogen webje, waarin ze alleen in de avond en nacht hangen. Speurders kunnen ze vinden onder kozijnen, in schuttingen, schuurtjes en struikgewas. Ze zijn herkenbaar aan het koffieboon gekleurde lijf.

Zomer

Daarnaast hopen de onderzoekers dat uit de tellingen zal blijken of de warme en droge zomer een effect heeft op het aantal spinnen. „Sowieso loopt het aantal insecten al jarenlang terug, maar mogelijk zijn er door deze bijzondere zomer nog minder. Dat betekent dat er minder voedsel voor spinnen is. Juist in deze tijd zitten de vrouwtjes in de webben. Die vrouwtjes hebben al gepaard en zijn zich nu aan het volvreten, zodat ze over enkele weken hun eitjes kunnen leggen. Onze verwachting is dat het aantal spinnen nog verder is afgenomen.”

Wellicht minder spinnen door droge zomer
Huiszebraspin.

Spinnenkaart

Om het zoeken makkelijker te maken, is een spinnenzoekkaart gemaakt. Daarop staan kleurentekeningen van de spinnen, de namen en beschrijvingen.

De kaart is te vinden op www.tuintelling.nl/downloads/Spinnenzoekkaart_2014.pdf

De spinnen moeten op 8 en of 9 september worden geteld en daarna worden doorgegeven op www.tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop ’telling invoeren’.

Wellicht minder spinnen door droge zomer
De muurkaardespin.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie