Commentaar: Lili en Howick

Commentaar: Lili en Howick
© EPA

Iedereen kan zich de foto herinneren die ANP-fotograaf Koen van Weel maakte van de Angolese vluchteling Mauro die ons land dreigde te worden uitgezet.

Het was een super close-up van Mauro’s gezicht waarover één enkele traan rolde. Uiteindelijk kreeg Mauro in 2011 een verblijfsvergunning. Dat lag niet alleen aan die foto, maar de impact van de opname speelde zeker een rol in het hele proces rondom de jongeman.

Zaterdag worden Lili en Howick uitgezet naar Armenië. In hun zaak werd al vroeg door de kinderen zelf (en hun advocaat) de publiciteit gezocht. Hier werkte die publiciteit dus averechts.

Doordat tal van organisaties en BN’ers openlijk de zijde van de kinderen kozen, werd verantwoordelijk staatssecretaris Harbers, met een uitspraak van de Raad van State (Armenië is veilig) onder de arm, voor een voldongen feit geplaatst.

Indien voor de stilte van de wandelgangen was gekozen had Harbers natuurlijk geregeld dat die kinderen hier waren gebleven. Een staatssecretaris heeft dat recht gewoon en bovendien is er binnen het vreemdelingenrecht en het Verdrag inzake de rechten van het kind ruimte voor interpretaties.

Maar nu, in de volle spotlights, kan hij geen uitzondering maken omdat hij daarmee openlijk een precedent schept waar veel anderen zich op zullen beroepen.

Meer nieuws uit Nieuws