Hanneke in de keuken: Fraaie kunstwerken maken in een bowl [video]

In de keuken is er niets leuker dan volop te experimenteren. Als ik in een kookboek iets nieuws zie, wil ik het altijd meteen uitproberen. Het wordt niet altijd een succes, maar ach, dan was het fijne bezigheidstherapie.

Dat geldt ook als ik op reis ben. In New York maakte ik voor het eerst kennis met een poké bowl en pas thuis ontdekte ik hoeveel variaties daarop te maken zijn.

Poké (dat schijn je uit te spreken als pokay) is een traditioneel gerecht uit Hawaii. Verse vis en diverse groentesoorten vormen de basis. Inmiddels zijn er honderden, zo niet duizenden, variaties op bedacht. En lang niet allemaal zijn ze met vis. Die variaties krijgen allemaal eigen namen, maar ze horen allemaal in een kommetje, een bowl dus, te worden geserveerd. Voorwaarde is dat je er gezonde en verse producten voor gebruikt.

Elke bowl die als avondmaaltijd dient (je hebt namelijk ook açaibowls, ontbijtbowls, smoothiebowls en nog veel meer), heeft quinoa, bulgur, rijst of bijvoorbeeld courgettespaghetti als basis. Dat vul je aan met verse vis (bijvoorbeeld zalm, tonijn of makreel) of vlees (kip of rundvleesreepjes), dan wel een vegetarische variant, zoals tofu of tempé. En bij elke bowl krijgt de maaltijd pas echt kleur als je er allerlei groentes bij doet.

Thuis, met twee veeleisende tieners op culinair gebied, blijkt de (poké)bowl een grote hit. Het voordeel is namelijk dat je alles ook heel makkelijk in losse bakjes op tafel kunt zetten, zodat iedereen zijn eigen kunstwerk kan maken.

En dan blijken ze zonder mopperen ook heel nieuwe ingrediënten, zoals speltgranen of zeewiersalade toe te voegen, gewoon omdat het er allemaal zo vrolijk uitziet.

Toen ik het kookboekje ’Bowls’ van Machteld Smid (Uitg. Karakter) binnenkreeg, begon ik meteen aan de Koreaanse bowl, met rijst, groentes en biefstukreepjes. Vooral het gebakken ei in het midden maakt er een fraai geheel van. Bij de bowl met speltgranen, geroosterde aubergine en geitenkaas maakte ik de grote fout de aubergine met te veel zout te besprenkelen. Eenmaal uit de oven bleken ze amper eetbaar...

Natuurlijk hoef je, als je voor kinderen kookt, heus niet altijd met onbekende graansoorten te werken. Veel pokébowls kennen sushirijst als basis, gewoon witte plakrijst dus. En zolang de groenten veelkleurig zijn, krijgen ze er vanzelf plezier in om er iets fijns van te maken.

Meer nieuws uit Nieuws