Designhotel voor rivierdonderpadden

Happy, de rivierdonderpad.

Happy, de rivierdonderpad.© Foto Onderwater in Leiden

Jan van Oosten maakte een stuk of wat ’nestkasten’ voor de rivierdonderpadden.

Jan van Oosten maakte een stuk of wat ’nestkasten’ voor de rivierdonderpadden.© Foto LD

Happy en Donnie mochten deze week alvast proefslapen.

Happy en Donnie mochten deze week alvast proefslapen.© Foto LD

1 / 3
Leiden/Hazerswoude

Van rivierdonderpadden had David de Hollander nog nooit gehoord. ,,Ik wist van het bestaan van die dieren niet. De reguliere vissen ken ik wel... Maar rivierdonderpadden? Ik dacht een soort kikker, zeker geen vis.’’

Juist bij zijn bedrijf - Gebr. de Hollander in Hazerswoude-Dorp - zijn afgelopen week een stuk of zes, zeven hotels voor deze grappige inheemse visjes gemaakt. Het aannemersbedrijf heeft onlangs de beschoeiing van de Witte Singel vernieuwd en dat was eigenlijk ’slecht nieuws’ voor de rivierdonderpadden. Die houden van hoekjes en gaten, van kapotte beschoeiingen. Niet van een gladde nieuwe wand.

Maar vanaf het begin van de operatie was het ook duidelijk dat er ’goed nieuws’ is. De gemeente Leiden en Aaf Verkade - de stadsgrachtenadviseur - vonden namelijk dat er nieuwe onderkomens voor deze bodemvissen moesten worden gemaakt. Het was een dynamisch ontwerpproces, dat resulteerde in een soort ’nestkasten’, maar dan voor vissen in plaats van vogels. Ze worden aanstaande maandag feestelijk in gebruik genomen in de Witte Singel.

Kettingzaag

De rivierdonderpaddenhotels zijn gemaakt door Jan van Oosten, een creatieve geest bij De Hollander. ,,We hadden een tekening gekregen van Aaf, maar toen heb ik gezegd dat ze toch maar even langs moest komen. Ik kan wel een kistje maken, maar hoe moet het er van binnen uitzien’’, zegt hij. ,,Ze vertelde hoe die vissen leven, nam een paar aquariumwanden mee. Maar ik kreeg zelf ook al snel ideeën.’’ De binnenkant van een van de kisten bekleedde hij met stenen, een ander bewerkte hij met een kettingzaag, bij weer een ander gebruikte hij deels vermolmd hout en zo verder. Elk exemplaar is daarmee feitelijk een designhotel geworden. Maar dan wel een designhotel van gerecycled materiaal.

David de Hollander: ,,We doen niet alleen waterwerken, we zijn ook een sloopbedrijf. We slopen panden voor gemeenten: oude scholen, bedrijfsgebouwen. Wat we kunnen hergebruiken, bewaren we hier op de werf. Dat doen we al zo lang we hier zitten, veertig jaar. Zo zijn we opgevoed.’’ Dat is voor het project in de Witte Singel mooi meegenomen. Behalve de hotels, gemaakt van oud steigerhout, stelt het bedrijf ook andere materialen beschikbaar: grind en keitjes, voor op de bodem van de singel op de plekken waar de hotels komen te staan. De rivierdonderpadden verstoppen zich overdag graag tussen stenen, pas ’s nachts worden ze actief. Dan gaan ze op jacht naar prooidieren zoals vlokreeften, waterpissenbedden, muggenlarven en kleine visjes.

Aaf Verkade heeft al een paar maanden een hele familie rivierdonderpadden - vier generaties - in huis. Ze ving ze in juli op een plek waar de oude beschoeiing was ’doorgebroken’ en waar de dieren zich in een ’kuiltje’ water achter de wand hadden gevestigd. De dieren gedijen goed in het aquarium, maar krijgen vanaf maandag weer de ruimte in de blauwe stadsnatuur. Om alvast even ’proef te slapen’ bracht de stadsgrachtenadviseur onder toeziend oog van onder andere Vara’s Vroege Vogels (zondag in de radiouitzending) twee vissen - de volwassen Happy en de puberende Donnie - naar de werf van De Hollander aan de Galgweg. De dieren zijn losgelaten in een van de hotels in een speciekuip met water. De jonge Donnie checkte al snel uit, hij verliet het hotel via een van de gaten die in de kist zijn geboord. En ook Happy wist uiteindelijk zo’n uitgang te vinden.

,,Ik ben heel tevreden met de resulaten’’, zegt Verkade. ,,Een droom komt uit. Happy en Donnie hebben de weg naar buiten gevonden. Dus ze kunnen er ook weer in. Ze hebben nog een paar dagen om te oefenen.’’ Zij gaat de komende tijd regelmatig monitoren in de hotels, kijken of er rivierdonderpadden in zitten of dat er sprake is van ’illegale’ bewoning door exotische zwartbek- of marmergrondels.

Zie ook www.rhotel.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.