’Verbijsterd’ over excessen Minerva

Minerva heeft mooie tradities, maar blijkt ook in de ban van seks, drank, drugs en geweld.© Archieffoto Mark Lamers

Wilfred Simons
Leiden

Studentenvereniging LSV Minerva is in de greep van drank, drugs, fysiek geweld en seks. Er heerst een ’verstikkende verenigingscultuur’, zo blijkt uit een onderzoek van advocatenkantoor Sjöcrona-Van Stigt, dat op verzoek van het vorige Minervabestuur de corpscultuur onderzocht. Rector magnificus Carel Stolker noemt de uitkomst ’verbijsterend’ en zegt dat hij er ’als rector ongelooflijk van baalt’.

In een interne mail aan de leden, dat in handen is van het Leidsch Dagblad, kondigt het verenigingsbestuur een ’cultuurprogramma’ aan. Het is gebaseerd op het onderzoek van het advocatenkantoor en telt 31 punten. Het belangrijkste is, dat er één cultuur moet komen waar alle Minervanen naar leven, en dat er geen subculturen mogen zijn in disputen en huizen. Die zijn vaak veel harder dan zeden en gebruiken die gelden in het verenigingsgebouw aan de Leidse Breestraat.

Volgens Stolker kan het Minervabestuur zo’n cultuurverandering niet alleen aan. ,,Ik verwacht actie van de oud-leden, de reünisten. Dit kunnen de studenten niet meer alleen. Hoe eerder zij uit de startblokken komen, hoe beter het is.’’

Uit het rapport zou blijken dat leden worden gedwongen om alcohol te drinken. Als zij bijvoorbeeld te laat komen op borrelavonden, dan moeten ze verplicht jenever drinken. Ook waren zij tot voor kort verplicht tweemaal per week aanwezig te zijn op vaste borrelavonden. Tijdens de El Cid-week, vorige maand, zeiden Minervanen al tegen de eerstejaars dat dit niet langer verplicht is, en dat ze ook niet worden opgebeld ’om te vragen waar ze blijven’.

Eén van de activiteiten waar een einde aan zou moeten komen, is het ’bilnaad-adtje’. Een lid moet dan alcohol opdrinken, dat in de bilnaad van een ander lid is gegoten. Ook eisen sommige jaarclubs dat aspirant-leden naakt door een net in de sociëteitszaal rennen, als ontgroeningsritueel een voorwaarde om lid te kunnen worden.

En er zijn meer ’grensoverschrijdende ontgroeningen achter gesloten deuren’, meldt Sjöcrona-Van Stigt. Eén daarvan zou kunnen zijn, dat eerstejaars alleen lid kunnen worden van de ’Timmerclub’ (die het verenigingsmeubilair onderhoudt) als zij zich tijdens hun ontgroening een delirium hebben gedronken. Het Leidsch Dagblad ontving vorig jaar een brief van een oud-Minervalid waarin zij deze drankcultuur beschrijft.

Het rapport beschrijft verder ’een grimmige cultuur’ in Minervahuzien, waar gebruik van harddrugs, fysiek geweld en alcoholmisbruik voorkomen. Juist daar is een verandering van de normen en waarden volgens het advocatenkantoor zeer gewenst. Tegelijkertijd leveren de hardste huizen de meeste bestuursleden, waardoor er weinig toezicht is op het naleven van de ’Corpswet’, de interne regels van de vereniging. Als de bewoners van zulke huizen zich misdragen, zouden niet alleen de individuele leden gestraft moeten worden, maar het hele huis. Datzelfde geldt voor sommige verenigingsverbanden. Volgens voorzitter Ivo Dorresteijn moet de cultuurverandering ’de komende jaren groeien’. ,,Het zal iets zijn waar de Vereniging de komende jaren constant mee bezig zal zijn.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.