Veel mis met vaststellen WOZ-waarde

Veel mis met vaststellen WOZ-waarde
Amsterdam

Het vaststellen van de WOZ-waarde gaat vaak onzorgvuldig. Maar liefst 26 gemeenten (meer dan 360.000 koopwoningen) kregen het afgelopen jaar een dikke onvoldoende van de Waarderingskamer. Stichtse Vecht en Weesp spannen de kroon.

Bij een tussentijdse beoordeling in november vorig jaar scoorden zes gemeenten het laagste puntenaantal, namelijk slechts één ster: Blaricum, Eemnes, Laren, Meierijstad, Stichtse Vecht en Weesp. Eigenlijk zouden die gemeenten geen WOZ mogen innen. Maar in de maanden daarna losten zij de problemen voldoende op. Stichtse Vecht en Weesp bleven onvoldoende (twee sterren) scoren. Inwoners van Schagen had aanvankelijk de boel niet op orde waardoor de inwoners de beschikkingen te laat binnenkregen.

Andere gemeenten die slechts twee sterren scoren zijn bijvoorbeeld: Haarlem, Texel, Drechterland, Stede Broec, Wijdemeren. De meeste gemeenten krijgen drie of vier sterren. Weinig gemeenten doen het zo goed dat ze alle vijf sterren binnenslepen. Alphen aan den Rijn, Huizen, Waterland en Westland behoren tot dat kleine selecte clubje.

Dit alles blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Onduidelijk is in hoeveel procent van de gevallen de WOZ-waarde onjuist is vastgesteld.

In de afgelopen vier jaar zijn bijna honderd gemeenten door de Waarderingskamer op de vingers getikt. Het gaat om bijna anderhalf miljoen koopwoningen. Veel gemeenten hadden geen goed beeld van de huizen die op hun grondgebied stonden. Ze hadden oppervlakten of bouwjaren fout of wisten niet of er een garage of dakkapel aanwezig was. Vooral in samengevoegde gemeenten gaat veel fout.

Stichtse Vecht en Weesp hebben volgens de Waarderingskamer geen goed beeld van wat voor soort huizen er eigenlijk op hun grondgebied staan. In het rapport van de toezichthouder staat dat die gemeenten uiteindelijk wel de WOZ-belasting mochten innen omdat ’het op orde brengen (...) niet op korte termijn mogelijk is’.

WOZ-waarde

Gemeenten berekenen de WOZ-waarde elk jaar door te vast te stellen wat een huis waard zou zijn als het wordt verkocht. Kijk op de site van de overheid wat de WOZ-waarde van jouw huis in vergelijking met huizen in de buurt. Die waarde wordt gebruikt voor de onroerende zaakbelasting, maar ook bij de inkomstenbelasting en de berekening van huurprijzen. Bij de verkoop van een huis kan de WOZ-waarde ook belangrijk zijn, omdat kopers er zeker van willen zijn dat ze niet te veel betalen. Ook voor huurders is een juiste WOZ-waarde van belang: de waarde kan worden meegenomen in de berekening van de huurprijs. Voor bedrijven is de WOZ-waarde een factor bij de vennootschapsbelasting.

Meer nieuws uit Nieuws