Topzomer voor strandpaviljoenhouders

Topzomer voor strandpaviljoenhouders
Amsterdam

De afgelopen zomer was goed voor de strandtenten. Met name de strandtenten aan een naaktstrand draaien dit zomerseizoen naar verwachting flink meer omzet in vergelijking met andere jaren. Dat zegt Stephan van der Stee van Strand Nederland, een organisatie voor strandpaviljoenhouders, op basis van eerste inschattingen.

De echte cijfers worden pas in januari bekend gemaakt. Vooral strandtenten die aan een naaktstrand liggen, draaien een goed seizoen. Deze paviljoens, die echt afhankelijk zijn van mooi weer, boeken waarschijnlijk 50 tot 70 procent meer omzet. Noord-Holland telt 21 naaktstranden, Zuid-Holland 15. De naakstranden liggen niet alleen aan de Noordzee. Zo heb je ook naakstranden in het recreatiegebied Vlietland bij Leiden, ’t Twiske (tussen Purmerend en Zaandam in de gemeente Oostzaan), in Spaarnwoude (tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam) en bij Enkhuizen.

Seizoensgebonden tenten kunnen rekenen op dertig procent meer omzet en vaste paviljoens op tien tot 15 procent.

Van der Stee verwacht dat het beeld nog gunstiger wordt omdat er nog enkele mooie dagen aankomen. Hij wijst ook op het langetermijneffect. ,,Mensen zullen door de mooie zomer eerder een vakantie in Nederland boeken. Ook zullen er meer strandfeestjes en partijen komen.''

De zomer van 2018 ging de boeken in als de warmste in ruim drie eeuwen. De gemiddelde temperatuur was 19,0 graden, tegen 17,0 graden normaal.

Meer nieuws uit Nieuws