’Werkhotel’ trekt de aandacht tijdens Open Monumentendagen

Bezoekers kijken hun ogen uit bij Odessa.

Bezoekers kijken hun ogen uit bij Odessa.© Foto Taco van der Eb

Maarten Baanders
Leiden

Al vroeg kon je dit weekeinde talrijke belangstellenden met een programmaboekje door de stad zien lopen. De Open Monumentendagen hadden Leiden in hun greep. Bij menig monument stond een rij, maar lang wachten hoefde men bijna nergens. Medewerkers en opvallend veel vrijwilligers zorgden voor een geoliede doorstroming.

In het Gemeenlandshuis van Rijnland was zelfs voor iedere kamer iemand aangesteld om uitleg te geven. Veel bezoekers waren zichtbaar verrast door het rijke historische interieur, waar eeuwenlang zoiets onopvallends als het waterbeheer in de regio plaatsvond. Non-stop belangstelling was er voor de rondleidingen in het Gravensteen. Vanaf de twaalfde eeuw is dit gebouw telkens uitgebreid. Het heeft een spannend stelsel aan gangen en kamers opgeleverd.

Ook het Snouck Hurgronjehuis imponeerde. Hier is het Instituut voor de Nederlandse Taal gevestigd. De rustige atmosfeer nam vanzelf bezit van de bezoekers. Sommigen van hen gingen in de fraaie tuin zitten lezen.

Schommel

Veel monumenten boden extra attracties. In de Pieterskerk hing een schommel met touwen tot aan het hoogste plafond. Gefascineerd genoten de mensen van de merkwaardig trage schommelbeweging. De kerk was een van de populairste plekken in de stad met 5900 bezoekers. De Hortus Botanicus ging daar net overheen met 6100 geïnteresseerden.

Kooroptredens waren er het hele weekeinde door. Op de Burcht gaf het Viswijvenkoor een aanstekelijke vertolking van nostalgie naar het tragische zeemansleven. En in de trouwzaal van het Stadhuis zong het koor Leedvermaak: ’Ik heb je lief, wat moet ik zonder jou’. Het ensemble verdient het iedere bruiloft ingehuurd te worden.

Bij ambachtelijke bedrijven in de voormalige Afvalverwerking/Schakelstation konden kinderen letters in steen beitelen. Er was uitleg over restauratie van glas in lood. En hoog in het gebouw trok een brouwerij veel belangstelling met een uitleg over het maakproces van bier.

Gestript

Een bijzonder monument was café Odessa op de Hogewoerd. Hier konden bezoekers een kijkje nemen in het verleden en in de toekomst. Het pand ernaast (voorheen Mas y Mas) wordt bij Odessa getrokken. Momenteel wordt het verbouwd. De binnenzijde is gestript. Interessante sporen van vroeger zijn tevoorschijn gekomen. Vanaf het begin in de veertiende eeuw kwamen er telkens ruimtes bij, veranderde de indeling of werd een binnenplaats overdekt. Stucplafonds, betegelde kelderwanden, een gewelfde waterput en een tussengang met rijk versierd plafond wekten verbazing. Zelfs aan balken en spijkertjes bleek een geschiedenis vast te zitten.

„Ik houd van mooie gebouwen”, zegt Odessa-eigenaar Bert Jansen. „Nieuwbouw was goedkoper geweest, maar dit wil ik liever.”

In de avonden en weekeinden houdt Odessa zijn uitgaans- en feestfunctie. Voor weekdagen wil Jansen iets nieuws in Leiden brengen. „Het wordt een ’werkhotel’. Tegenwoordig heeft iedereen zijn eigen kantoor bij zich: laptop en telefoon. Maar thuis werken lukt vaak niet zo goed. Hier kan men terecht. Ik denk vooral aan studenten, maar ook aan anderen. Het vroegere Mas y Mas wordt een stille ruimte. In Odessa kunnen mensen samenwerken of vergaderen. Ook scholieren zijn welkom om aan werkstukken te werken.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.