Extra maatregelen voor fietsers bij Zijlbrug

Loman Leefmans
Leiden

Er komen toch extra maatregelen om het fietsverkeer nabij de Zijlburg in veilige banen te leiden. Het stadsbestuur wil daar, na aanhoudende kritiek, niet mee wachten tot Sumatrastraat en Willem de Zwijgerlaan over een paar jaar zijn verlegd en er een tunnel is gebouwd. Het enige overgebleven fietspad bij de Zijlbrug wordt binnenkort al ruimschoots verbreed en de oversteekplaatsen bij Sumatrastraat en IJsselmeerlaan worden ’logischer’ gemaakt.

Leiden en de provincie Zuid-Holland lagen de afgelopen dagen onder vuur omdat het drukke fietspad aan de noordkant van Willem de Zwijgerlaan, Zijlburg en de Oude Spoorbaan in Leiderdorp, plotseling werd opgeheven. Daardoor werd het overgebleven pad aan de zuidkant, langs het tankstation van de firma Huisman, ’onveilig druk’. Dat constateerden althans buurtbewoners, wijkvereniging, scholieren en andere individuele fietsers.

Maatregelen

Aanvankelijk werd bij de gemeente gedacht dat het inzetten van fietsverkeersregelaars tijdens de spitsuren voldoende was, bij de oversteekplaats van Willem de Zwijgerlaan en Sumatrastraat. Nu meldt verkeerswethouder Martine Leewis (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad dat er toch meer maatregelen komen. Tenminste, als de tellingen die momenteel worden uitgevoerd uitwijzen wat bewoners en fietsers al eerder constateerden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.