Klap voor ijsbaan: Alphen haakt af

Kjeld Nuis riep via een beeldverbinding Teylingen op om te doneren.

Kjeld Nuis riep via een beeldverbinding Teylingen op om te doneren.

Loman Leefmans
Leiden/regio

Hij ziet de aanleg van een langebaan somber in en trok ook een beteuterd gezicht. De Leidse sportwethouder Paul Dirkse (D66) was dinsdagmiddag ’bijzonder teleurgesteld’ toen hij hoorde dat het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn niet meebetaalt aan het nieuwe Leidse ijscentrum. ,,Nu wordt het héél moeilijk’’, zei hij.

Dirkse wilde niet zover gaan om te stellen dat het beoogde ijscomplex aan de Voorschoterweg definitief een 250-meterbaan krijgt, en niet het door de ijsclubs zo vurig gewenste ovaaltje van 333 meter. Want de verschillende schaatsverenigingen zijn nog fanatiek en gedreven bezig met allerlei sponsoracties. Maar door het wegvallen van de zeven ton waar Alphen om was gevraagd, wordt het met de dag lastiger om de benodigde 3,2 miljoen euro bij elkaar te krijgen. Dat bedrag maakt het verschil tussen 250 en 333 meter.

Volgens een schriftelijke verklaring van het Alphense gemeentebestuur zijn de voordelen van een langere baan beperkt. Er komen weinig extra schaatsers op af, de meeropbrengsten zijn mede daardoor niet substantieel en ’de recreatieve schaatser gaat het verschil nauwelijks merken’.

Positief nieuws voor de schaatsverenigingen en hun ijsproject was er ook. Onder toeziend oog van de Nederlandse schaatskampioenen Lisa van der Geest en Kjeld Nuis, via een beeldscherm, gingen alle politieke partijen in Teylingen wél akkoord met financiële steun voor het Leidse schaatscentrum. De fusiegemeente stort 225.000 euro in de ijspot. Meer dan dat, omdat andere plaatsen niet bijdragen, zit er niet in. ,,Dit is en blijft het bedrag’’, aldus wethouder Bas Brekelmans.

Een kort rondje door de regio laat zien dat ongeveer de helft van de veertien gemeenten rond Leiden wel wil doneren en de andere helft niet. Veel hangt nog af van Katwijk omdat grote gemeenten ook om grote bedragen is gevraagd. Daarom is het afhaken van Alphen ook een enorme tegenvaller.

Op 1 oktober wordt de balans opgemaakt en wordt duidelijk wat de schaatsclubs hebben opgehaald. Mocht het totaal van hun campagne, plus de bijdragen van de gemeenten, de bij 3,2 miljoen getrokken streep niet bereiken, dan is het einde oefening voor een langere baan. De kans dat Leiden dan alsnog de buidel trekt, is nihil. ,,De rek is er echt uit’’, aldus Dirkse. ,,Wij moeten ook nog een nieuwe sporthal en een nieuw zwembad betalen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.