Strop dreigt door Vliko-vervuiling

Het oude terrein van Vliko nadat daar in 2013 een forse brand was uitgebroken.

Het oude terrein van Vliko nadat daar in 2013 een forse brand was uitgebroken.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiderdorp

Leiderdorp staat mogelijk een forse financiële tegenvaller te wachten. Het voormalige terrein van afvalverwerker Vliko in Leiderdorp blijkt namelijk ernstig vervuild. Maar of de inmiddels in Zoeterwoude gevestigde firma een benodigde bodemsanering moet betalen, is niet zeker. Vliko heeft namelijk een ’schonegrondverklaring’ gekregen bij de verhuizing in 2016, waardoor Leiderdorp wellicht moet opdraaien voor de hoge kosten. ,,Dat moeten juristen dus nog uitzoeken’’, aldus CDA-wethouder Jeff Gardeniers.

Vliko was enkele decennia gevestigd aan de landelijke Achthovenerweg in Leiderdorp. Rond de eeuwwisseling vonden zowel de regionale afvalverwerker als de gemeente die plek in toenemende mate ongunstig. Door de groei van Vliko reden steeds meer vrachtwagens van en naar het terrein, dwars door de bebouwde kom van Leiderdorp.

Jarenlang werd gezocht naar een uitwijkmogelijkheid en uiteindelijk werd in de Zoeterwoudse industriezone Grote Polder een alternatieve plek gevonden. Daar is twee jaar geleden een modern nieuw complex opgetrokken. Het oude domein van Vliko zou worden ’teruggegeven’ aan de natuur, zoals dat in gemeentekringen werd genoemd. Grasland, met perenboompjes, een laarzenpad en weidevogels waren wat Leiderdorp er voor ogen had.

Net nu Leiderdorp die vergroening wil uitvoeren, blijkt dat het terrein met asbest is verontreinigd. En de Omgevingsdienst doet nog onderzoek of er ook andere schadelijke stoffen in de bodem zitten. Normaal gesproken draait Vliko, inmiddels opgegaan in de firma Renewi, op voor de kosten van een eventuele sanering. Maar toen Vliko twee jaar geleden verhuisde, kreeg het bedrijf een verklaring mee dat het de grond schoon had opgeleverd en achtergelaten. Of het daarmee ook gevrijwaard is van het opruimen en betalen van de bodemverontreiniging, dat gaan juristen uitzoeken. ,,Dit is verontrustend’’, meent D66-raadslid Ed Grootaarts. Dit najaar wordt duidelijk of Leiderdorp afstevent op een nieuwe strop.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.