Privacy probleem bij VoetbalTV

Privacy probleem bij VoetbalTV
Slimme camera’s filmen volautomatisch voetbalwedstrijden.
© Foto HMC/Eric Molenaar
Amsterdam

De KNVB en Talpa beginnen volgend weekend officieel met het live uitzenden van amateurwedstrijden via het platform VoetbalTV. Ook al zijn er twijfels of het project wel voldoet aan de privacywetgeving.

Bij enkele tientallen clubs hangen ze al aan de tribune of lichtmasten: volautomatische camera’s die wedstrijden streamen naar het platform voetbalTV. De liefhebbers van de amateurwedstrijden kunnen daar rechtstreeks de wedstrijden volgen van de deelnemende clubs.

Volautomatische videocamera’s, die dankzij kunstmatige intelligentie en een speciaal algoritme de bal herkennen - en op het juiste moment kunnen inzoomen - zorgen ervoor dat het spel goed te volgen is.

Duizenden duels

Het is de bedoeling dat het aantal deelnemende clubs snel wordt uitgebreid zodat uiteindelijk wekelijks duizenden duels in het amateurvoetbal kunnen worden gevolgd. Maar hoewel de KNVB en mediabedrijf Talpa volgend weekend officieel van start gaan met het systeem, is er nu een mediastilte ingelast rond VoetbalTV.

Reden: bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn de afgelopen week veel meldingen binnengekomen van mensen die bezorgd zijn over hoe de privacy gewaarborgd is bij dit project. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat eind deze maand met de KNVB in gesprek.

Waarborg privacy

Volgens woordvoerster Paulien Gras heeft de KNVB de Autoriteit Persoonsgegevens niet zelf ingelicht over het project. ,,Wij kenden de plannen niet. Wij willen van de KNVB weten wat het project precies is en hoe de privacy gewaarborgd is.’’ Ze benadrukt dat het gaat om een ’open gesprek’.

Dat veel mensen langs het voetbalveld filmpjes maken, betekent niet dat alles moet kunnen. ,,Het is toch anders als ik als moeder een filmpje maak van mijn kind of dat het gaat om filmbeelden die door een organisatie worden verspreid. En als er ook wedstrijden van kinderen worden vastgelegd, zijn we extra alert.’’

Ondanks het naderende gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens gaan KNVB en Talpa gewoon door met VoetbalTV. ,,Vanaf volgend weekend wordt er officieel mee begonnen, nadat er een half jaar mee is getest’’, laat een woordvoerder weten. Zo hebben onder meer ARC uit Alphen aan den Rijn, RKAV Volendam, SV Marken en Zwaluwen’30 uit Hoorn zich aangemeld.

Een andere club die meedoet aan is Always Forward uit Hoorn. ,,We zijn hiervoor al driekwart jaar geleden benaderd door de KNVB en Talpa’’, zegt voorzitter WillemJan Kluft. ,,We kregen de camera’s cadeau. We hebben er twee. Eén op het A-veld en een op het B-veld.’’

Spelersvolgsysteem

,,Het voordeel voor ons is dat de trainers beelden aan onze spelers kunnen laten zien. Daarnaast is het voor ouders, opa’s en oma’s leuk om thuis wedstrijden te kunnen zien. Daarnaast gebruiken we beelden van spelers voor ons spelersvolgsysteem. Hiervoor hebben we speciaal iemand aangetrokken.’’

De technische staf kan beelden selecteren die de spelers moeten zien. ,,De trainer kan bijvoorbeeld allerlei hoekschoppen achter elkaar zetten om aan te geven hoe spelers zich bij de hoekschoppen moeten opstellen.’’

De camera’s bij Always Forward hangen er al sinds april, mei. ,,Ik ben nu in Frankrijk op vakantie en heb de wedstrijd van het eerste kunnen volgen’’, zegt Kluft. Hij is niet bang dat de mensen nu thuisblijven om naar het voetbal te kijken. ,,Veel mensen komen bij ons vooral voor de gezelligheid.’’

Journalistiek

Het uitzenden van wedstrijden in het amateurvoetbal zou geen probleem moeten zijn. ,,Wat mij betreft valt dit onder journalistiek’’, zegt Charlotte Meindersma van juridisch advieskantoor Charlotte's Law, gespecialiseerd in media- en portretrecht.

Meindersma volgt de discussie over VoetbalTV met interesse. Volgens haar moeten de wedstrijden gewoon kunnen worden uitgezonden. ,,Regionale omroepen doen nu ook verslag van amateurwedstrijden.’’

Ook het uitzenden van wedstrijden van kinderen hoeft wat haar betreft geen probleem te zijn. ,,Kinderen hebben dezelfde privacyrechten als volwassenen. Het verschil is alleen dat zij er zelf niet over kunnen beslissen of ze wel of niet spelen als er gefilmd wordt.’’

Ze vindt het wel goed als bezoekers en spelers erop worden gewezen dat er gefilmd wordt. ,,Je zou kunnen zeggen dat een voetbalclub een plek is waar je je privé kunt wanen.’’

Wel kan Meidnersma zich voorstellen dat de Autoriteit Persoonsgegevens er problemen mee zou hebben als alle wedstrijden in het amateurvoetbal worden gefilmd en uitgezonden. ,,Dan kan iemand die niet gefilmd wil worden, praktisch gezien niet meer voetballen. De vraag is of de vrijheid dan niet te veel beperkt wordt.’’

Meer nieuws uit Nieuws