Straf voor stalker rond Leidse ’balpenzaak’

Peter Olsthoorn
Den Haag

Anne van der V. hoorde vrijdag 50 uur taakstraf, 6 weken voorwaardelijk met een proeftijd 3 jaar, plus een meldplicht en verplichte psychische behandeling via reclassering tegen zich eisen. Dat alles vanwege zijn beschuldigingen over de ’balpenmoord’ van 1991, de belangrijkste cold case zaak in Leiden, waarvan inmiddels de officiele conclusie is dat het om een noodlottig ongeval gaat.

Politierechter L.C. Bannink veroordeelde de 69-jarige Leidenaar conform de eis van de officier van justitie, omdat ze de feiten zo ernstig vindt: stalking (’belaging’) van mevrouw B. in Zoeterwoude en haar kinderen en smaad.

In een artikel op een particuliere website onder de titel ’Jaloerse reispartner was dader balpenmoord’, begin 2014 geplaatst, beschuldigde Van der V. de vrouw ervan dat zij de politie informatie onthoudt over de toedracht van de moord op Mary de Meijere in mei 1991. Hij maande de vrouw om de politie ’alles’ te vertellen.

Van der V. meent zeker te weten dat inmiddels overleden Guus C., de ex-echtgenoot van mevrouw B., de moord op De Meijere destijds heeft gepleegd. Nadat de dochter het stuk in 2015 ontdekte is de politie ingeschakeld.

Van der V. heeft het artikel in juli 2016 verwijderd. Volgens Van der V. en zijn advocaat Alex Stipdonk hield het stuk geen beschuldiging in, maar slechts zijn mening over de moord. Als ’burgerjournalist’ op internet komt hem de vrijheid van meningsuiting toe en daaruit zou vrijspraak moeten volgen.

,,Ik zie dit absoluut niet als een mening, maar een ernstige dreiging van mevrouw B. U presenteert dit als feiten. Kunt u zich voorstellen wat een impact zo’n openbare beschuldiging heeft op de familie? Ook de goede naam van de heer C. en zijn nabestaanden is ernstig aangetast’’, zo corrigeerde rechter Bannink de verdachte en zijn advocaat.

Te meer daar er een tweede ernstige beschuldiging lag, van stalking via e-mail van mevrouw B. door Van der V.

Gedurende enkele weken in de zomer van 2016 stuurde hij mevrouw B. dagelijks berichten met steeds ernstiger beschuldigingen over de ’balpenmoord’ en haar vermeende kennis daarover en dreigde hij dat zij daarmee op de proppen moest komen.

Van der V. is nog tot eind vorige maand doorgegaan met beschuldigingen, vooral verstuurd naar de politie.

Van der V. kreeg van de rechter ook een contactverbod met de familie C., onderzoekers in deze zaak en ook de politie. Van der V. beloofde vrijwillige beterschap en de zaak te laten rusten. Dat is hem tot nu toe, ondanks beloften, niet gelukt. Vandaar het reclasseringstoezicht.

Destijds is de zoon van Mary de Meijere door de rechtbank onterecht voor de moord veroordeeld.

Hij zou een Bic balpen met een kruisboog in het oog van De Meijere hebben geschoten en zat een klein jaar vast. Het gerechtshof sprak hem vrij wegens gebrek aan deugdelijk bewijs.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.