’Raam op Rusland’ komt naar Leiden

Hubert Smeets van het journalistencollectief Raam op Rusland.© Publiciteitsfoto Andere Tijden

Wilfred Simons
Leiden

Het journalistencollectief Raam op Rusland gaat voor de komende drie jaar een alliantie aan met de opleiding Russian and Eurasian Studies van de Universiteit Leiden. Het doel hiervan is om het onderzoek naar maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Rusland te stimuleren. Volgens journalist Hubert Smeets, één van de drijvende krachten achter de samenwerking, ’is over de noodzaak hiervan sinds de ramp met de MH17 geen discussie meer nodig’.

Raam op Rusland werd twee jaar geleden opgericht door journalisten Hubert Smeets, Laura Starink en Hella Rottenberg. Het team onderhoudt een website met nieuws en achtergrondartikelen over Rusland, die dagelijks wordt ververst. De website is ook een bron van kennis voor Engelstalige Russen over hun land. De site is populair: dit jaar verwacht het collectief ongeveer 200.000 bezoekers.

Volgens Smeets moet de samenwerking ertoe leiden dat studenten Rusland minder zien als studieobject en meer als ’een levend land, dat echt bestaat en dat invloed heeft op ons’. Dat wil Smeets bewerkstelligen door discussies en lezingen te organiseren; in de eerste plaats voor docenten en studenten, maar ook buitenstaanders moeten welkom zijn. Daarnaast krijgen studenten de kans om stage te lopen bij Raam op Rusland-webredactie.

Het team wil ook onderzoeksonderwerpen aandragen over kwesties die zowel in Rusland als in Nederland spelen. Smeets noemt pensioenwetgeving, aanleg van hogesnelheidslijnen, dure gezondheidszorg, hervorming van het onderwijs en de renovatie van stadswijken uit de jaren ’50 en ’60 als voorbeeld. ,,Daar zijn duidelijk raakvlakken. Wij willen kenners van die vraagstukken uit Nederland en Rusland bij elkaar brengen.’’

Het collectief krijgt een kantoortje bij de opleiding aan de P.N. van Eyckhof in Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.